Uitspraak rechter zorgt voor verlaging maximumsnelheid op snelwegen

U hoopte erop eindelijk eens 130 km/u te kunnen rijden op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht? Vergeet het maar, en ook op veel andere wegen wordt de 130-limiet geschrapt. Allemaal dankzij de rechter die de vooruitgang probeert tegen te gaan.

De invoer van meer gebieden waar 130 kilometer per uur op de snelweg gereden mag worden is uitgesteld en er worden zelfs tientallen kilometers 130km/u-zone afgeschaft. Reden? De PAS-uitspraak van de Raad van State. Volgens de Telegraaf gaat op de A1 tussen Barneveld en knooppunt Beekbergen (33 km), de A28 tussen Strand Nulde en Strand Horst (5 km), de A28 tussen Strand Horst en knooppunt Hattemerbroek (39 km) en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en Epe (17 km) de maximumsnelheid weer omlaag. Daarnaast mag de maximumsnelheid op de A2 niet van 100 km/u naar 130 km/u.

Achterliggende gedachte van de rechterlijke uitspraak is dat alle aanpassingen in beleid die tot een verhoging van de stikstofuitstoot kunnen leiden nog eens tegen het licht gehouden moeten worden. Goed bedacht, maar het heeft wel een erg beklemmende uitwerking als iedereen daardoor in een langzame polonaise moet gaan rijden. Minister Cora van Nieuwenhuizen laat horen dat ze nog niet weet wanneer de maatregelen weer teruggedraaid kunnen worden: "Wanneer een snelheidsverhoging op de A2 wel mogelijk zal zijn, is mede afhankelijk van de voortgang op het stikstofdossier en de voorstellen van het adviescollege stikstof." Veel succes met uw elektrische auto!

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed21aadc10ed', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });