Bugatti Chiron breekt door magische snelheidsgrens

Even leek het erop dat Bugatti de strijd om de snelste productiewagen had opgegeven en de eer aan Koenigsegg zou laten, tot nu. De Franse hypercarbouwers hebben een productie-Chiron bedacht die 300 mijl per uur kan halen.

Bugatti heeft een 'near production prototype derivative' van de Chiron op een testbaan in Duitsland 304,773 mijl per uur laten rijden. Omgerekend is dat 490,484 kilometer per uur en het is voor het eerst dat een productiewagen die snelheid haalt. 

Nu is een productierijp prototype natuurlijk geen echte productiewagen, maar als Bugatti daadwerkelijk een paar versies van deze auto weet te verkopen (wat ongetwijfeld gaat lukken), dan hebben ze een nieuw snelheidsrecord voor productiewagens in handen.

De baan waar Bugatti het record verbrak, Ehra Lessien, is beroemd om de rechte stukken van negen kilometer lengte. Eerder brak de McLaren F1 in de jaren negentig daar door de destijds magische grens van 400 kilometer per uur. Later was het de Veyron die er 431 kilometer per uur ging. Daarna waren het Koenigseggs als de Jesko of de SSC Tuatara die met de records aan de haal gingen (op openbare wegen), maar nu slaat Bugatti terug met een record dat op minder dan tien kilometer per uur van de nu magische 500 kilometer per uur ligt.