Vroeger kwam er wel eens een stoet tüüteründe oude Mercedes 190's langsgereden met blije allochtone mensen (kuch, mensen met een migratie-achtergrond) erin. Ze toeterden wat en reden op normale wijze door naar hun huis/feestlocatie. Daar vonden mensen wat van, maar goed een kerkklok maakt ook geluid. Inmiddels is het gebruik nogal uit de klauwen gelopen en rijden de bruiloftsgasten in allerlei gehuurde AMG's, Lambo's en meer duur blik. Daar is ook niets mis mee, maar als de wetteloosheid dan toeslaat irriteert het meer mensen.
De Telegraaf parafraseert vandaag Turks-Nederlandse publicist Aylin Bilic: "De traditionele toeteroptocht komt overwaaien uit tribale samenlevingen, zoals in het Rif-gebergte en Anatolië [...] Om het dorp te laten weten dat je gaat trouwen. In de jaren 80 gebeurde dit in Nederland allemaal veel ingetogener dan nu."
We schreven al regelmatig over het totale gebrek aan zelfsturend vermogen van de deelnemers aan zo'n stoet toeteraars. In België, Nederland en Duitsland werden inmiddels al bakken met klachten geregistreerd over snelheidsovertredingen, tegen het verkeer in rijden, stoplichten negeren en zelfs enkele keren het blokkeren van complete snelwegen. Waarom? Omdat je ermee wegkomt. De Nederlandse politie is inmiddels zo uitgekleed, wordt niet meer wettelijk beschermd en tot overmaat van ramp rijden ze tegenwoordig in auto's waarin bejaarden zich nog zouden schamen.
De deelnemers denken echt dat ze boven de wet staan en Bilic zegt: "Puur patsergedrag. De jongeren staan boven de politie: zij zijn de baas. En laten dat duidelijk aan de agent weten. Alsof ze een soort maffia zijn." In Utrecht greep een agent in en die werd vervolgens door de overtreder vermanend toegesproken: "Ik heb een bruiloft, vriend." We hopen dat de agent daarop zei: "Dit is mijn gummiknuppel, BAAM in je gezicht." Maar we vrezen het ergste, waarschijnlijk kreeg hij een aai over zijn bol (van de rechter) en een boete. Die boete wordt niet zelden met drugsgeld afgerekend, een ander uitvloeisel van tientallen jaren falend beleid, maar daarvoor kunt u beter bij onze roze buren lezen.
Volgens Koos Spee - daar is ie weer- had de politie meteen grof moeten ingrijpen toen het fenomeen de kop op stak. Spee zegt in de Telegraaf dat er ook voorlichting aan het bruidspaar moet worden gegeven: als je gasten dit doen, verpesten zij je feestdag, niet de politie die ertegen optreedt.