Max Verstappen sleept de overwinning binnen in Jeddah! 

Na een keihard gevecht met Charles Leclerc kwam de regerend wereldkampioen toch als sterkste uit de bus. Met slechts een halve seconde verschil wist hij zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. Voor Sergio Perez viel de race helaas in het water door een vroege stop en een safety car.
@media (max-width: 679px){#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5adf9 img{#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5adf9 img{#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5adf9 img{#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5adf9 img{#fig-62855ced5adf9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen sleept de overwinning binnen in Jeddah! 

Na een kwalificatiesessie vol spektakel is het tijd voor de tweede Grand Prix van Saoedi Arabië. De hoogtepunten van de zaterdag waren de extreme teleurstelling voor Lewis Hamilton, de zware crash van Mick Schumacher en de eerste pole position voor Sergio Perez.

@media (max-width: 680px){#fig-62855ced5b3ff img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5b3ff img{#fig-62855ced5b3ff img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62855ced5b3ff img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5b3ff img{#fig-62855ced5b3ff img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62855ced5b3ff img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5b3ff img{#fig-62855ced5b3ff img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

DNS

Schumacher was ondanks de enorme impact fysiek goedgekeurd, maar vanwege de beperkte onderdelenvoorraad van Haas moet hij de race helaas alsnog missen.

Mick wordt vergezeld aan de pitmuur door Yuki Tsunoda, die op de opwarmronde stilviel met een vermoed versnellingsbakprobleem. Voor Carlos Sainz was het ook even schrikken, maar een issue met de kabelboom kon op tijd opgelost worden.

Afgezien van de op Hard startende Kevin Magnussen, Lewis Hamilton en Nico Hülkenberg start iedereen op de Medium band.

Start

Perez is goed weg en weet zijn koppositie te verdedigen ten opzichte van Leclerc. Daarachter weet Verstappen de tweede Ferrari van Sainz te verrassen bij het aanremmen voor bocht 1. Met een mooie actie buitenom in bocht 2 gaat Max naar P3. Verder achterin zien we de Alfa Romeo van Guanyu Zhou vertragen.

Kevin Magnussen weet Pierre Gasly te pakken voor P9, gevolgd door Lando Norris. Na drie ronden is de top tien Perez, Leclerc, Verstappen, Sainz, Ocon, Russell, Alonso, Bottas, Magnussen en Norris.

Bij het ingaan van de vierde ronde vliegt Russell in de laatste bocht echter voorbij de roze Alpine. Teamgenoot Lewis Hamilton zit ondertussen in P14 klem achter Daniel Ricciardo.

Esteban Ocon lijkt een beetje verbolgen over het verlies van zijn vijfde plek. Op het rechte stuk komt Fernando Alonso met DRS assistentie aangesneld, maar de Fransman dirigeert hem resoluut naar de pitmuur.

Alonso moet hard op de rem om een botsing te vermijden. Het doet denken aan de fratsen tussen Ocon en Perez jaren geleden bij Racing Point. Een ronde later gaat het gevecht onverminderd verder, al houdt Esteban zich iets meer in. Het komt de teamstrategie in elk geval niet ten goede.

Nog een ronde later kan Alonso er eindelijk op DRS overspeed voorbij, maar Ocon geeft nog steeds niet op. Fernando besluit hem daarom maar af te snijden in bocht 2. Het gevecht is eindelijk beslist. Althans, zo lijkt het.

Ocon valt namelijk opnieuw aan, maar kan de eerste bocht niet halen. Hij zal de plek terug moeten geven. Dat doet hij later in de ronde, maar door al het gekibbel is Valtteri Bottas akelig dichtbij gekomen. De Fin maakt bijna gebruik van Ocon's actie om de plek terug te geven.

Vooraan is het verder bijzonder rustig. Zo rustig dat Max Verstappen op andere dingen is gaan letten. hij meldt namelijk aan zijn team dat de waarschuwingslichten op de Ferrari van Charles Leclerc niet werken.

Aangezien deze aangeven wanneer een auto met verminderd vermogen rondrijdt. De wedstrijdleiding doet er echter niets mee. Laat ze maar racen.

Ondertussen schuift Lewis Hamilton door naar P12 ten koste van Lando Norris. De Mercedes lijkt in racetrim een stuk beter te werken. Hamilton onderstreept dat nog maar eens door een paar ronden later Lando Norris te pakken.

Terwijl Lewis zich naar voren vecht blijven de jongens van Alpine elkaar maar in de haren vliegen. Alonso weet de aanval van Ocon echter wederom af te slaan. Het team grijpt een ronde later alsnog in: Ocon moet zijn positie vasthouden. Dat lukt hem echter niet, want Valtteri Bottas komt er op het rechte stuk langs.

Na vijftien ronden is Charles Leclerc zat van het treintje rijden. Hij vraagt om een undercut. De Ferrari's en Red Bulls zitten immers nog altijd ongeveer 2.5 seconden uit elkaar. Leclerc gaat echter pushen en maakt een seconde goed.

Red Bull reageert door Sergio Perez naar binnen te halen, maar dan blijft Leclerc buiten! Ferrari heeft een dummy gedaan! Perez valt terug tot achter George Russell en kan de Mercedes niet bijhouden. Het ziet er slecht uit voor Checo.

Safety Car

En dan wordt het nog veel slechter. Nicholas Latifi is in de laatste bocht de muur ingegaan. De rest van het veld krijgt een gratis stop terwijl de safety car naar buiten komt. Perez valt terug tot achter Verstappen, die samen met de Ferrari's naar binnen ging.

Daarachter is het Sainz, Russell, Magnussen, Hamilton, Alonso, Hulkenberg en Bottas in de top tien. Sir Lewis lijkt er een stuk beter voor te staan, maar hij is simpelweg niet gestopt. Dat gaat hem later in de race enorm veel tijd kosten.

In de herhaling zien we hoe Perez alsnog naar de derde plek kwam. De Mexicaan knijpt Carlos Sainz af terwijl de Ferrari de pits uit raast. Carlos is verbaasd en klaagt meteen richting zijn team en de wedstrijdleiding.

Het is niet duidelijk of Perez bij de safety car lijn vóór Sainz zat. Er kan dus nog een penalty volgen. Het incident wordt in ieder geval genoteerd door de FIA.

Later zien we in de herhaling dat de neus van de Ferrari inderdaad als eerste de safety car lijn bereikte. Perez is dus schuldig aan inhalen onder safety car condities én het naar de muur dringen van Sainz. Er wordt echter niets meer gedaan door de wedstrijdleiding. De safety car komt gewoon naar binnen.

Herstart

Bij de herstart doet Verstappen er alles aan om Leclerc de racelijn te ontnemen door half naast de Ferrari te rijden. Charles countert echter slim door rechtdoor te sturen op weg naar de laatste bocht, zodat Max op de rem moet.

De Monegask kan zo met een klein voordeel het rechte stuk op. Max kijkt in de remzone, maar kan geen echte vuist maken. Verder achterin laat Sergio Perez de wagen van Carlos Sainz erlangs om een penalty te vermijden.

Verstappen valt al snel terug naar ongeveer 1.4 seconden van Leclerc, die meteen de snelste ronde pakt. Verder achterin vecht Lewis Hamilton druk met de Haas van Kevin Magnussen.

Nico Hülkenberg demonstreert het gebrek aan vermogen van de Mercedes power unit door in rap tempo achterop te raken. Dat geldt ook voor Guanyu Zhou: de Chinees mag door het negeren van een vijf seconden penalty een drive through doen.

Verstappen lijkt langzamerhand binnen een seconde te kunnen komen. Na een serie snelste rondes voor de Nederlander is daar echter de reactie van Charles Leclerc. Het gat loopt weer op naar 1.6 seconde.

Achter de twee kemphanen is het Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Magussen, Alonso, Bottas, Ocon, Ricciardo, Norris, Gasly, Hülkenberg, Stroll, Albon en Zhou.

Na 33 ronden is de rangorde vooraan relatief stabiel. We horen van Verstappen's engineer meteen even waarom: Max wordt verteld van het gas te gaan in de snellere stukken om zijn banden te sparen.

"Laat Leclerc zijn banden maar opbranden" is het advies. Gaat er dan een aanval komen in de slotfase? Leclerc probeert het in ieder geval te voorkomen door hard te pushen. Het gat loopt op tot 1.8 seconde.

Net als het een beetje saai begint te worden valt het middenveld opeens uit elkaar. Fernando Alonso verliest vermogen op het rechte stuk moet een volle ronde terug proberen te hobbelen naar de pits.

Meteen daarna zien we Daniel Ricciardo stapvoets rollen richting pit entry. De McLaren wordt gepasseerd door de aangeslagen Alfa Romeo van Valtteri Bottas, die ook richting zijn box gaat om op te geven. De oranje machine haat dat echter niet, waardoor de virtual safety car afgekondigd wordt. Verderop komt ook Fernando Alonso tot stilstand.

Kevin Magnussen redt het nog de pits in, maar meteen daarna wordt de pitsstraat dichtgegooid. Dat is vooral slecht nieuws voor Lewis Hamilton, die nog altijd op dezelfde set Pirelli's rondrijdt.

De Brit mist de pits maar net door een late call van Bono. Met negen ronden te gaan komt hij noodgedwongen naar binnen. Hij valt terug naar P12, achter Kevin Magnussen.

Titanenstrijd

Na de VSC komen ook Max Verstappen en Charles Leclerc elkaar weer tegen. Verstappen zeilt op DRS keihard langs de Ferrari op weg naar de laatste bocht, maar geeft daarmee de volgende DRS zone aan de Monegask. Charles komt lachend weer voorbij op start/finish. It's Bahrain all over again.

Een ronde later komt Max op hetzelfde punt erlangs, dit keer aan de binnenkant. Hij heeft echter geleerd van het trucje en remt te hard om de DRS te behouden. Max blokkeert zijn voorwielen, wat Leclerc het seintje geeft om weer op het gas te gaan. Strike 2.

De derde keer laat Max het opnieuw gaan in de eerste DRS zone, maar hij is te ver weg. Er is echter nog tijd. Op ronde 47 slaat hij dan toch toe!

Max hangt de neus van de RB18 naar binnen in de laatste bocht, terwijl Leclerc wijd blijft. De staart van de Ferrari glijdt weg! Met DRS assistentie kan Verstappen langs de buitenkant eenvoudig langs de Ferrari. Leclerc mist zelfs nog even de eerste chicane.

In vrije lucht lijkt Verstappen de overhand te hebben. Hij zet meteen de snelste ronde. Leclerc herpakt zich echter en haakt weer aan. Net als hij een aanval wil plaatsen op het rechte stuk krijgen we echter een gele vlag in de eerste sector. Een botsing tussen Alex Albon en Lance Stroll komt bijzonder goed uit voor Verstappen. Nog één ronde te gaan.

Leclerc blijft extreem dicht achter de Red Bull hangen, maar op het smalle stratencircuit zijn maar twee inhaalmogelijkheden. Charles krijgt DRS assistentie op beide rechte stukken en nadert Verstappen, maar hij komt slechts een halve seconde tekort! Max Verstappen gaat er alsnog met de winst vandoor!

Mercedes revanche

Achter het immense gevecht pakt Carlos Sainz een welverdiende derde plek, vóór de geplaagde Sergio Perez. Daarachter is het George Russell, Esteban Ocon, Lando Norris, Pierre Gasly, Kevin Magnussen en Lewis Hamilton.

Ondanks het drama in de vrije trainingen en de kwalificatie zijn er dus alsnog drie Mercedes power units binnen de punten geëindigd. Met name Hamilton mag meer dan blij zijn met zijn enkele puntje.

Melbourne

@media (max-width: 680px){#fig-62855ced5bab6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5bab6 img{#fig-62855ced5bab6 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62855ced5bab6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5bab6 img{#fig-62855ced5bab6 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62855ced5bab6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62855ced5bab6 img{#fig-62855ced5bab6 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Na de double header in het Midden-Oosten neemt de F1 een weekje pauze in voorbereiding op de eerste Grand Prix van Australië sinds 2019.

Het herziene, veel snellere Albert Park Circuit is een volledig vraagteken voor de teams, waardoor we onverwachte dingen zullen kunnen zien. De weekend in Melbourne gaat op 8 april van start.