Verstappen scoort verrassende touchdown in Miami Grand Prix!

Na een moeizame voorbereiding op de vrijdag en zaterdag wist de regerend wereldkampioen vanaf P3 toch een overwinning in de wacht te slepen. Charles Leclerc bleef rondenlang een bedreiging, maar kon door slechte pitstops en een gebrek aan snelheid op het rechte stuk geen tegenaanval plaatsen.
@media (max-width: 679px){#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dccdf9a img{#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dccdf9a img{#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dccdf9a img{#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dccdf9a img{#fig-648394dccdf9a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verstappen scoort verrassende touchdown in Miami Grand Prix!

Na een tegenvallende kwalificatie voor Red Bull maken we ons klaar voor de eerste Grand Prix van Miami. Met een Ferrari-12 heeft de Nederlander in ieder geval genoeg te doen.

Verder naar het midden van het veld wordt al plaats gemaakt: de Aston Martins van Lance Stroll en Sebastian Vettel starten vanuit de pits vanwege brandstofproblemen. Zo kan Esteban Ocon alsnog een paar plekken winnen. De Fransman start vanaf een virtuele P20 vanwege zijn crash in de derde vrije training.

Start

Het is een wereldstart van Max Verstappen, die meteen langszij komt bij Carlos Sainz. Buitenom in de eerste bocht weet Verstappen zijn wagen langs de Ferrari te wurmen. Leclerc is echter buiten bereik.

Verder achterin verloopt alles zonder incidenten. Lewis Hamilton ziet echter Pierre Gasly en Fernando Alonso aan zich voorbij gaan. De zevenvoudig wereldkampioen valt terug naar P8.

Op ronde 3 stabiliseert het veld zich. Leclerc pakt 1.4 seconden op Verstappen, voor Sainz, Perez, Bottas, Gasly, Alonso, Hamilton, Norris en Tsunoda. Hamilton blijft echter niet lang achter de Alpine: met DRS-assistentie weet hij Alonso weer terug te pakken voor de zevende plek. Drie ronden later doet hij hetzelfde met Pierre Gasly.

@media (max-width: 680px){#fig-648394dcce32c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dcce32c img{#fig-648394dcce32c img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-648394dcce32c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dcce32c img{#fig-648394dcce32c img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-648394dcce32c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648394dcce32c img{#fig-648394dcce32c img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Na acht ronden begint Max Verstappen opeens vaart te maken. Het gat is nog maar acht tienden ten opzichte van Leclerc! Op het lange rechte stuk vliegt de Red Bull naar de staart van de Ferrari, maar het is nog te vroeg.

De tweede DRS-zone op start finish biedt betere kansen. Kansen die Max ten volste benut! Met een open vleugel zeilt Verstappen aan de binnenkant voorbij in bocht 1!

Leclerc probeert aan te haken, maar het is duidelijk dat de Ferrari snelheid mist in een rechte lijn. Zelfs met DRS kan Charles geen vuist maken. Na twee ronden in de kielzog van Verstappen moet hij zich gewonnen geven.

Ferrari reageert door de stint van Carlos Sainz langer te maken. De rap slijtende rechtervoorband van Leclerc geven echter aan dat het een uitdaging zal worden voor Carlos.

Leclerc heeft het duidelijk moeilijk met die band: in de laatste bocht schiet hij met blokkerende wielen te ver door. Het gat met Verstappen is dan opeens 2.7 seconden. De regerend wereldkampioen heeft diezelfde problemen echter niet: over de radio meldt hij dat zijn Pirelli's oke zijn.

Vooraan blijft het rondenlang stabiel, tot ronde 20. Sergio Perez heeft de hele race op iets meer dan een seconde van Carlos Sainz gereden, maar klaagt dan opeens in paniek over een gebrek aan vermogen!

Zijn engineer werkt echter niet mee: volgens hem is er niets aan de hand. Toch zien we Checo ver terugvallen. Perez protesteert dan ook tegen zijn team: "Hoe kun je me nu vertellen dat alles goed is?!".

Een ronde later is het issue gelukkig alsnog opgelost met een andere afstelling, maar de aansluiting met Sainz is Perez volledig kwijt. De Spanjaard heeft door de bug zomaar zeven seconden cadeau gekregen.

Op ronde 25 haalt Ferrari de trekker over: Charles Leclerc komt naar binnen voor een set Hards. De Monegask valt door een trage stop van 3.2 seconden terug naar P4, áchter Sergio Perez. Dat geeft Red Bull de kans om tactische spelletjes te spelen. Verstappen ziet echter nog niet safe ten opzichte van Carlos Sainz. Het gat is slechts 12 seconden.

Twee ronden later reageert Red Bull met Verstappen. De Red Bull crew doet het een stuk beter dan de Scuderia: binnen 2.4 seconden zitten de wielen er weer op. Max komt met een comfortabele marge op Checo de baan weer op.

Nieuwe leider Carlos Sainz mag niet lang van zijn toppositie genieten, hij komt een ronde later ook naar binnen. De stop is een complete ramp voor de Spanjaard: pas na 5.4 seconden kan hij weer op pad. Sergio Perez kan echter niet profiteren, want hij staat even verderop ook binnen.

De pitstops hebben Max Verstappen flink in de kaart gespeeld. Door het geklungel van Ferrari heeft hij een marge van 7.5 seconden kunnen pakken.

Even later komen daar nog een paar tienden bij. Het lichte voordeel van de Red Bull maakt dat Leclerc's kansen verkeken lijken. De twee beginnen voor de vorm snelste rondes uit te wisselen.

We beginnen net een beetje in slaap te sukkelen als er opeens een spinnende McLaren door het beeld vliegt! Lando Norris is tegen de langzaam rijdende AlphaTauri geklapt, waardoor de rechterachterband van de velg scheurde. De wagen spint over de baan, maar raakt gelukkig niets. Ook Sebastian Vettel weet de oranje machine te ontwijken.

De gestrande Norris veroorzaakt een virtual safety car, waar George Russell meteen gebruik van maakt. De Mercedes-rijder is immers nog niet gestopt. Sergio Perez doet hetzelfde, maar Verstappen, Leclerc en Sainz blijven buiten. De VSC escaleert al snel naar een volledige safety car zodat het puin geruimd kan worden.

Dat geeft zowel Russell als Perez goede papieren voor de herstart. Nog voordat het zover is blijkt dat het alsnog over en uit is voor Pierre Gasly. De rechter achterwielophanging is gesneuveld.

Opvallend, want daar heeft Lando hem helemaal niet geraakt. Kennelijk heeft een eerdere aanvaring met Fernando Alonso toch voor meer schade gezorgd dan gedacht. Het verklaar in ieder geval waarom de Fransman zo langzaam reed.

Herstart

Max Verstappen heeft de herstart onder controle, maar verder naar achteren raken Carlos Sainz en Sergio Perez meteen slaags, De Mexicaan dwingt de Ferrari naar de pitmuur, maar kan buitenom geen aanval plaatsen.

Leclerc kan dat ook niet, maar hij blijft goed bij Verstappen. Een gat van slechts zes tienden is veelbelovend voor wanneer de DRS weer ingeschakeld wordt.

Als de klep eindelijk opengaat blijkt dat de Ferrari toch weer snelheid tekort komt op het rechte stuk. Max weet te overleven, maar het gat wordt opnieuw kleiner. Ondertussen gaat George Russell buiten beeld voorbij aan Lewis Hamilton.

Leclerc blijft jagen op Verstappen, maar de Red Bull trekt keer op keer op het rechte stuk weg. Datzelfde voordeel heeft Sergio Perez, maar hij kan er geen gebruik van maken.

Met een wanhopige uitremactie in de eerste bocht schakelt hij bijna Carlos Sainz uit! De Spanjaard let echter goed op en weet hem te ontwijken. Checo schiet rechtdoor en kan weer van voren af aan beginnen.

Vooraan heeft Max Verstappen alles onder controle. Leclerc probeert vast te houden, maar valt na een paar ronden buiten DRS. Het is gedaan.

Terwijl het gevecht vooraan uitdooft zorgen Sebastian Vettel en Mick Schumacher nog even voor wat spanning. Na een foutje van Mick komt Seb erlangs, maar in bocht 1 probeert Schumi Junior er weer langs te komen.

Vettel kijkt echter niet in zijn spiegels, waardoor het tot een spectaculaire t-bone komt. Schumacher kan een nieuwe vleugel gaan halen, maar de race van Vettel is meteen voorbij.

Verstappen gaat nog even voor het extra puntje voor de snelste ronde, waarna Leclerc echt gezien is. De Ferrari zakt terug tot bijna drie seconden achterstand, waardoor Max onbedreigd naar de overwinning kan!

Onder een zeer Amerikaanse politiescorte maakt Verstappen op weg naar het podium een rondje om het imposante Hard Rock Stadium. Na een zwaar weekend met minimale voorbereiding heeft hij alsnog maximaal kunnen scoren.

Dat geldt ook voor George Russell, die alsnog best of the rest is met een puike vijfde plek. Het meeste indruk maakt Alex Albon met een tweede tiende plek in drie races. Met de beroerde Williams leken punten onmogelijk, maar de Britse Thai heeft het toch weer geflikt.

Resultaten

Met zijn indrukwekkende comeback in Miami heeft Max Verstappen elke race gewonnen die hij gefinisht is. Charles Leclerc gaat nog altijd aan de leiding in het kampioenschap, maar het verschil is nog maar negentien punten.

Nog drie races zoals deze, en de Nederlander staat weer aan de top. Ook in het constructeurskampioenschap wordt het spannend: Ferrari leidt, maar met slechts zes puntjes.

De strijd hervat over twee weken op het Circuit de Catalunya bij Barcelona. De normaal doodsaaie race zal de ultieme test zijn voor de nieuwe ground effect wagens.