Max Verstappen pakt pole position op de Red Bull Ring!

Met een minimaal voordeel wist Verstappen de pole te pakken voor de Sprint. Harde crashes voor de beide verrassend snelle Mercedessen maakten de sessie iets makkelijker voor de Nederlander, maar Leclerc zit hem op de hielen.
@media (max-width: 679px){#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5a0350bb3 img{#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5a0350bb3 img{#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5a0350bb3 img{#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c5a0350bb3 img{#fig-650c5a0350bb3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen pakt pole position op de Red Bull Ring!

Voor het eerst in 2022 hebben we weer eens een kwalificatiesessie op de vrijdagmiddag. De Red Bull Ring is dit seizoen één van de drie uitverkoren circuits die een Sprint mogen gaan verzorgen. Dat betekent uiteraard dat de eerste vrije training meteen de opmaat is naar de kwalificatie. .

In een sessie verstoord door de falende McLaren van Lando Norris en losliggende plakken rubber was het uiteindelijk Max Verstappen die de snelste tijd wist te klokken. De Nederlander wist rivaal Charles Leclerc met 2.5 tiende van een seconde te snel af te zijn. Op P3 was het opvallend genoeg George Russell, nauw gevolgd door Sergio Perez en Lewis Hamilton.

Silverstone-winnaar Carlos Sainz moest het doen met een zevende tijd, meer dan zeven tienden achter Verstappen. Met minimale voorbereiding op de quali kan het echter nog alle kanten opgaan.

Q1

De beide AlphaTauri's leiden het veld de baan op. Charles Leclerc is de eerste topper die een tijd zet, maar hij wordt al snel verslagen door teamgenoot Carlos Sainz. Dat duurt echter niet lang: de Spanjaard heeft zich namelijk niet aan de track limits gehouden in bocht 10. Leclerc blijft dus P1, op 0.004 va Sergio Perez.

De track evolution is echter sterk: Fernando Alonso en Kevin Magnussen e Mick Schumacher zijn gewoon sneller. Met een tweede run herstelt Charles zich, gevolgd op twee tiende achterstad door Sainz. Pas na zeven minuten begint Max Verstappen aan zijn eerste ronde.

Max weet marginaal de snelste ronde te pakken, maar maakt zich schuldig aan dezelfde track limits overtreding als Sainz. Hij mag dus opnieuw beginnen. Hierdoor blijft Sergio Perez als snelste man op het bord, 0.056 voor de verrassend snelle Fernando Alonso.

Dan komt er een echter verrassing: Lewis Hamilton gaat naar P1! Met een vrij conservatieve ronde gaat de Brit met 0.064 van een seconde voorbij aan Checo Perez. Met zes minuten te gaan heeft Max Verstappen nog steeds geen legale ronde af kunnen maken.

Met een lichte lift in de laatste bocht om de track limits te respecteren gaat hij alsnog naar de top van het scorebord. De marge op Hamilton is twee tienden. Zowel Carlos Sainz als Charles Leclerc kunnen het echter nog beter. Verstappen zakt naar P3, op iets meer dan vier tienden achterstand. De top 3 blijft de rest van de sessie binnen, waardoor er niet al teveel verandert.

Voor Daniel Ricciardo en de beide mannen van Aston Martin is het drama meteen compleet: zij mogen alvast gaan douchen. Sebastian Vettel ziet zich zelfs afglijden naar de allerlaatste plek omdat zijn tijd gewist werd.

Q2

Alex Albon is dit keer de eerste man op de baan, op de voet gevolgd door Yuki Tsunoda. Max Verstappen rijdt ook meteen de pits uit: hij heeft er zin in. Dat enthousiasme lijkt zich uit te betalen: Max is twee tienden sneller dan Leclerc en vier tienden sneller dan Sainz. Op gebruikte banden lijken de Ferrari's het niet bij te kunnen benen.

Maar dan komt opnieuw Lewis Hamilton met een flinke verrassing. De zevenvoudig wereldkampioen snoept 0.030 van een seconde af van de tijd van zijn oude rivaal. Even later plakt hij er nog 0.063 aan vast. Achter Verstappen is het Russell, Leclerc, Sainz, Schumacher en Magnussen. De tegenvallende P8 voor Sergio Perez wordt nog erger als zijn tijd gewist wordt. Na een verbetering voor Alonso valt Checo terug naar P11.

Met vier minuten te gaan proberen de Ferrari's het nog een keer. De top drie blijft echter nog even binnen. Charles Leclerc weet zich te herpakken en gaat naar P1, terwijl Carlos Sainz blijft steken op de vierde plek. Hamilton en Verstappen reageren door nog een keer naar buiten te komen. Intussen wordt de ronde van Lando Norris opnieuw van het bord geveegd. Hij valt terug naar P15, achter de beide AlphaTauri's.

Hamilton verbetert zich iets, maar ziet zijn tijd ook verdwijnen. Voor Max Verstappen is dat geen probleem: hij gaat naar de tweede stek, op slechts 0.087 van Leclerc. Checo weet zich ook eindelijk te herstellen met een zesde tijd, maar worstelt nog altijd met onderstuur. Het levert een mooi diverse top 3 op: Ferrari voor Red Bull en Mercedes.

Verder naar achteren hebben de AlphaTauri-mannen en Lando Norris duidelijk hun dag niet. Norris en Tsunoda gaan in de fout bij hun laatste run, waardoor ze roemloos uitgeschakeld worden. De Williams van Alex Albon en de Alfa Romeo van Valtteri Bottas maken het rijtje compleet.

Q3

Nog voor de start van de sessie krijgen we interessant nieuws: Sergio Perez wordt onderzocht voor het overtreden van track limits. Het is een beetje mosterd na de maaltijd, aangezien de Mexicaan al doorgelaten is naar Q3. Het incident wordt pas na de sessie onderzocht, dus er kan nog wel eens een tijdstraf komen.

Charles Leclerc is wederom de pacesetter, maar Max Verstappen doet het net even iets beter. Met iets minder dan een tiende voordeel gaat de Nederlander naar de provisionele pole. Achter Leclerc is het Sainz, voor Perez, Russell, Ocon, Magnussen, Hamilton, Alonso en Schumacher.

Dan zie we opeens een gele vlag in sector 3. Het blijkt al snel dat Lewis Hamilton er hard af gegaan is in bocht 7! De rechterflank van de Mercedes ligt in puin. In de herhaling zien we dat de staart van de W13 opzij stapt in het midden van de bocht. Lewis corrigeert, maar komt hierdoor meteen het grind en schuift roemloos rechtdoor de bandenstapel in.

We zijn nog maar net weer van start, als we opnieuw een Mercedes in de muur zien! Georg Russell is in de laatste bocht de staart van zijn wagen kwijtgeraakt en recht achteruit de bandenstapel in gevlogen. Met flinke schade aan de achterwielophanging, achtervleugel en mogelijk de versnellingsbak is ook zijn sessie ten einde.

Met nog maar net genoeg tijd op de klok voor een enkele snelle ronde zal het erom gaan spannen. De Ferrari's gaan als eerste van de toppers de baan op, met Leclerc voorop. De Monegask weet de tijd van Verstappen te verbeteren, maar Carlos Sainz schiet tekort.

Met twee gele sectoren lijkt Max gezien, maar dan tovert hij toch een pole position uit zijn hoge hoed! Met een minuscuul verschil van 0.029 van een seconde zet Verstappen het oranje legioen op een juichen!

Resultaten

Met de twee Ferrari's recht achter hem heeft Max Verstappen een flinke uitdaging voor zich bij de Sprint. De start zal zoals altijd cruciaal zijn. Met de rechtuitsnelheid van de Red Bull zou hij op het rechte stuk meteen een gat kunnen slaan. Alles zal echter afhangen van die eerste bocht.