Max Verstappen grijpt de overwinning op Zandvoort!

Na een wisselvallige race wist Max Verstappen opnieuw als sterkste uit de bus te komen op Zandvoort. De titel lijkt op dit moment niet meer dan een formaliteit.
@media (max-width: 679px){#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481b6299aa06 img{#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481b6299aa06 img{#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481b6299aa06 img{#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6481b6299aa06 img{#fig-6481b6299aa06 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Max Verstappen grijpt de overwinning op Zandvoort!

Verstappen en Leclerc hadden beide een goede goede start, maar door zijn betere gridpositie kon Max de binnenkant kiezen in de Tarzanbocht.

Verder naar achteren maakte Lewis Hamilton contact met Carlos Sainz, maar het liep met een sisser af. Dat gold ook voor Kevin Magnussen. Na een overstuurmomentje in bocht twee kwam de Deen maar net weg met contact met de vangrails.

Ferrari fuck up

Bij de eerste pitstops voor de toppers maakte Ferrari de gebruikelijke blunder. Het team was duidelijk niet klaar voor Carlos, en kwam uiteindelijk met slechts drie banden naar buiten voor Carlos Sainz, terwijl Red Bull achter het team Sergio Perez bediende.

Omdat Checo losgelaten werd door zijn team kon de Ferrari-monteur voor linksachter - die al te laat was - niet naar zijn positie lopen. Als klap op de vuurpijl liet de Scuderia de reserve wheelgun te ver buiten de pitbox liggen. Daardoor knalde Perez onbedoeld over het apparaat, maar gelukkig liep de Mexicaan daarbij geen schade op.,

Na een comfortabele stop kwam Verstappen achter de beide Mercedessen terecht, maar dat gat wist de Nederlander al snel te dichten. Charles Leclerc bleef echter op vijf seconden afstand. Na een inhaalactie op Russell en een stop voor Hamilton pakte Verstappen de leiding weer terug.

Op de Hards kwamen de Mercedessen echter flink naar voren. Met name Lewis Hamilton wist op de witgerande flinke sprongen vooruit te maken. Op ronde 38 haalde de Brit zelfs met overtuiging Sergio Perez in.

Een ronde later deed George Russell hetzelfde met de Mexicaan. De Silberpfeilen begonnen met snelste rondes de pit window van Max Verstappen te verkleinen. Intussen bleef Charles Leclerc klem zitten op P2, meer dan tien seconden achter de leidende Red Bull.

Net toen de race iets leek in te kakken pakte Yuki Tsunoda zijn kans om zich in de kijker te rijden. De Japanner stopte na de Hugenholtzbocht met het vermoeden dat zijn wielen er niet goed op zaten na een pitstop. Het team vertelde hem echter dat er niets aan de hand was.

Tsunoda had echter zijn gordels als losgetrokken, waardoor hij de pits weer in moest om alles weer vast te laten zetten. Na het uitkomen van de pits stopte Yuki echter alsnog, vermoedelijke vanwege aan aandrijfprobleem.

In de tussentijd was Charles Leclerc al gestopt voor een set hards, nog vóór de Virtual Safety Car. Dat kwam hem duur te staan, omdat Verstappen, Hamilton en Russell wel onder de VSC konden stoppen.

Met Max op de Hards en de Mercedessen op de Mediums werd er twintig ronden voor het einde een eindsprint ingezet. Hamilton en Russell begonnen op hun verse mediums in te lopen op Verstappen.

Die poging was echter voor niets, want op ronde 55 zette Valtteri Bottas zijn Alfa Romeo stil aan het einde van het rechte stuk. Na een twijfelachtige inhaalactie van Carlos Sainz op Esteban Ocon werd de safety car naar buiten gehaald.

Verstappen en Leclerc namen die kans om over te stappen op de Soft. De beide Mercedessen bleven echter buiten, tot een ronde later.

George Russell had geen vertrouwen in de Medium en ging alsnog naar binnen, waardoor Verstappen opschoof naar P2. Een pitstop voor Carlos Sainz liep wederom uit op een drama: Ferrari stuurde de Spanjaard precies in het pad van Esteban Ocon. Ferrari leek er op gebrand alle mogelijke penalties te pakken.

Herstart

Bij de herstart pakte Verstappen Lewis vrijwel meteen terug. Op de safety car lijn zat Verstappen al in de versnellingsbak van de Mercedes. Op hetzelfde moment ging Carlos Sainz langs Sergio Perez. Na een ronde was het gat alweer 1.7 seconde tussen Verstappen en Lewis.

Twee ronden later pakte George Russell op zijn verse softs zijn teamgenoot. Na een tirade over de radio kon Sir Lewis beginnen aan een verdedigingsactie tegenover Charles Leclerc. Dat duurde echter niet lang: de Ferrari zeilde er zonder al teveel moeite langs.

Verder vooraan kon Max Verstappen zonder al teveel moeite zijn leiding behouden - en zelfs vergroten. George Russell wist hem echter eerlijk te houden door om 4.6 seconden achterstand te finishen. Charles Leclerc pakte P3, vóór een extreem teleurgestelde Lewis Hamilton.

Resultaten

Met een vierde overwinning op rij versterkte Max Verstappen opnieuw zijn greep op het kampioenschap. Het verschil met Charles Leclerc is nu 109 punten. Door de vijfde plek voor Sergio Perez staat de Monegask op punten gelijk met de Mexicaan, maar door twee extra overwinningen mag hij zich tweede noemen.

De hoop op het kampioenschap is echter definitief vervlogen. Op hogesnelheidstempel Monza zal het voor Ferrari immers een flinke klus worden om Red Bull bij te halen.