FIA verbiedt stoppen in de pitsstraat

De incidenten rond Max Verstappen, George Russell en Fernando Alonso in de pits van Mexico hebben voor een aanscherping van de regels gezorgd. De FIA zal het stoppen aan het einde van de pits niet langer tolereren.

FIA verbiedt stoppen in de pitsstraat

Het gehannes bij het einde van de pitsstraat is vanaf nu verleden tijd. Een aanscherping en extra uitleg bij artikel 33.4 van de Sporting Regulations heeft de organisatie voor de GP van Brazilië expliciet verboden om bij een groen licht te stoppen of 'te langzaam te rijden'.

De regel is onderstreept vanwege de acties van Max Verstappen, George Russell en Fernando Alonso tijdens de kwalificatie in Mexico. Alledrie namen ze aan het eind van de pitsstraat even wat extra tijd om een gat te creëren naar hun voorgangers.

Duidelijke instructie

Een eerder incident met Verstappen in Singapore bleef onbestraft vanwege onduidelijkheid in het reglement, maar voor Brazilië is de instructie duidelijk. De coureurs mogen alleen een gat laten vallen vanaf de pit exit lichten tot aan de tweede safety car lijn.

Rij je daarvoor of daarna niet snel genoeg dan kun je een email verwachten van de stewards. Overigens is niet concreet bepaald wat precies als 'te langzaam' wordt gezien. In de bijzonder lange pit exit van Interlagos zullen deze coureurs bovendien zo links mogelijk moeten rijden om anderen erlangs te kunnen laten.

Sprintweekend

De FIA zal tijdens het Braziliaanse sprintweekend meer dan genoeg tijd hebben om de nieuwe regels na te leven. Er staan immers wederop twee kwalificatiesessies op het programma. De coureurs zijn in ieder geval gewaarschuwd.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool