Eerste vrije training Las Vegas duurde acht minuten

Het voorspelde chaos is dan toch gekomen. In plaats van een crash door de koude temperaturen werd de eerste sessie in Las Vegas om een onverwachte reden afgelast.

Eerste vrije training Las Vegas duurde acht minuten

De voortekenen voor Las Vegas waren niet bepaald positief. Op een circuit zonder geschikt asfalt, ijskoude temperaturen en totaal geen voorprogramma om rubber neer te leggen leek chaos in de vrije trainingen onvermijdelijk.

Bij de eerste vrije training was het dan ook meteen raak. Al na een kleine acht minuten werd de sessie stopgezet vanwege de stilgevallen Ferrari van Carlos Sainz.

Putdeksel

Carlos maakte op een van de eindeloze rechte stukken een harde klap mee, die in eerst instantie toegeschreven werd aan een mechanisch probleem. De sessie werd vanwege de onduidelijkheid rond het incident niet hervat.

Later bleek dat de Spanjaard over een losse putdeksel gereden was. Door de zuiging van de ground effect vloer was het betonnen frame om de deksel gebroken, waardoor het ding omhoog vloog.

De klap richtte flinke schade aan bij de vloer, het chassis, de V6-motor en de accu. Volgens teamchef Fred Vasseur zal Sainz de tweede vrije training gaan missen.

Tegenslag voor de paddock

De tweede vrije training is uiteraard uitgesteld tot de putdeksel in kwestie opnieuw vastgezet kan worden. Ook worden alle andere punten op het circuit nog een keer gecontroleerd en versterkt waard nodig.

Het incident is niet alleen een grote tegenslag voor Ferrari, maar voor alle teams. Door de rode vlag zijn ze immers allemaal waardevolle testtijd verloren op het volledig onbekende circuit.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press