Formule 1 2024 – wat kunnen we verwachten van het volgende seizoen?

De Formule 1-raceserie is waarschijnlijk het populairste wereldkampioenschap in de professionele racerij. Er waren echter enkele teleurstellingen in het seizoen 2023, waarbij veel fans kritiek hadden op het gebrek aan opwinding dit jaar. Dit komt deels door de ongelooflijke dominantie van F1-wereldkampioen Max Verstappen, want de Nederlandse coureur heeft momenteel geen echte concurrentie in de serie.

Formule 1 2024 – wat kunnen we verwachten van het volgende seizoen?

Zelfs zijn eigen teamgenoot Sergio Pérez is niet in staat om een bedreiging te vormen voor Max Verstappen in de cockpit van de Red Bull-bolide. De eeuwigdurende overwinningen van Max Verstappen halen daarom de spanning uit de Formule 1 en dit zorgt ervoor dat een groot aantal fans niet meer live naar de races kijkt.

De regelmatige overwinningen van Max Verstappen hebben echter ook een praktische component, want veel sportfans hebben de Formule 1 ontdekt als een plek om weddenschappen af te sluiten. Dus als je wilt, kun je deze spannende bet plaatsen op een algemene overwinning van Max Verstappen.

Dit gaat niet noodzakelijkerwijs alleen om een enkele overwinning in een Grand Prix, maar je kunt ook wedden op wie er in de loop van het seizoen wereldkampioen Formule 1 wordt. Tegelijkertijd hopen veel Formule 1-fans dat het komend seizoen niet zo duidelijk zal zijn, omdat Verstappen in 2024 wel eens meer concurrentie zou kunnen krijgen.

Welke teams domineren de Formule 1 in 2024? 

In principe zijn er 4 teams die ter discussie staan als het gaat om de titels voor de wereldkampioen als individuele coureur en de wereldkampioen voor het raceteam. Red Bull is al enkele jaren het sterkste team en zorgt niet alleen voor de wereldkampioen, maar ook voor spectaculaire auto's. Ze hebben Verstappen nu drie keer op rij naar het kampioenschap gereden.

Het is waarschijnlijk dat Red Bull in de winter met succes aan zijn auto's blijft werken en erin slaagt om hun kwaliteit opnieuw te verbeteren. Voor de andere teams betekent dit een alarmsituatie, want Red Bull is in veel opzichten al ongelooflijk superieur. Het gat naar de andere teams mag niet te groot worden, anders zou Red Bull de Formule 1 nog vele jaren kunnen domineren.

Ondertussen hebben fans goede hoop dat Ferrari de winter goed kan gebruiken om de auto op een niveau te brengen dat Red Bull onder druk kan zetten. De Ferrari werkte helemaal niet in het seizoen 2023. Er waren talloze technische problemen waardoor de coureurs Leclerc en Sainz niet effectief aan racezeges konden werken.

De twee jonge Ferrari-coureurs hebben echter ambitie en willen elke keer voor de overwinning strijden. Het team heeft dus de juiste coureurs om succesvol te zijn. Het ontbreekt echter aan de juiste auto. Als die er in 2024 komt, dan kunnen Leclerc en Sainz kanshebbers worden voor de wereldtitel.

Mercedes en McLaren moeten dichter bij de top komen in 2024 

De Mercedes had vergelijkbare problemen als de Ferrari-auto in 2023. Lewis Hamilton en zijn teamgenoot George Russell kregen nauwelijks de kans om mee te strijden voor de 1e plaats. Het team zag er gehavend uit en vooral 7-voudig wereldkampioen Hamilton leek ontgoocheld na de seizoensfinale van 2021.

Kan Mercedes er in het nieuwe seizoen weer in slagen om vooraan mee te doen? Veel Formule 1-experts zien deze optie eerder voor McLaren. Het raceteam heeft in 2023 goed werk geleverd en een aantal zeer sterke finishes behaald. Met een beetje werk aan de auto en de twee getalenteerde coureurs zou het voor McLaren mogelijk kunnen zijn om in 2024 een absoluut topteam te worden.

De strijd om het wereldkampioenschap Formule 1 in 2024 

Het wereldkampioenschap Formule 1 in 2024 moet in de ogen van de fans weer spannender worden en de teams zullen er zeker alles aan doen om deze hoop waar te maken. Toch gaat de titel in 2024 waarschijnlijk naar de Nederlander Max Verstappen, die zijn vierde opeenvolgende wereldkampioenschap wil winnen en verder wil werken om een van de grootste Formule 1-coureurs aller tijden te worden.

Veel experts voorspellen nu al dat hij deze status zal bereiken. Maar het wereldkampioenschap van 2024 zal waarschijnlijk iets moeilijker te winnen zijn, omdat Red Bull drie rivalen heeft - Ferrari, McLaren en Mercedes – die willen voorkomen dat Red Bull ongehinderd zijn dominantie in de populaire raceserie kan voortzetten.

Hoeveel circuits staan er op de racekalender van 2024? 

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint op 2 maart 2024 in Bahrein. Het gaat een week later verder in Saoedi-Arabië, gevolgd door de klassieke race in Australië. Het raceseizoen staat momenteel gepland voor 24 circuits en natuurlijk zullen de races weer over de hele wereld worden verreden, omdat veel delen van de wereld aan bod zullen komen.

De laatste race vindt begin december plaats in Abu Dhabi. Het wordt spannend of er dan al een wereldkampioen is of dat de titel voor het seizoen 2024 pas op het laatste circuit wordt beslist. In ieder geval hopen de fans op een spannend seizoen, want dat was in 2023 niet het geval.

Was het Formule 1-seizoen 2023 te saai en zo ja, wat kan er in 2024 worden veranderd? 

Max Verstappen werd al vroeg wereldkampioen in 2023 en scoorde de ene overwinning na de andere. Verstappen toonde bijna nooit echte zwakte en andere coureurs hadden meestal alleen een kans als de Nederlander betrokken was bij een ongelukkige situatie. In 2024 moet er dus iets veranderen om de Formule 1-raceserie weer spannend te maken.

De andere raceteams moeten nu innovatief te werk gaan en hun auto's op een kwaliteitsniveau brengen dat inderdaad een bedreiging kan vormen voor de auto van Red Bull. Het is nu aan de technici om de winterperiode te gebruiken om de auto's aanzienlijk te verbeteren, want Red Bull heeft op dit moment een aanzienlijke voorsprong.

En dan is het natuurlijk ook aan de andere coureurs om Verstappen onder druk te zetten. Het is momenteel te gemakkelijk voor de drievoudig wereldkampioen om races te winnen. Als we de wereldtitel in de Formule 1 in 2024 willen veroveren, hebben we geavanceerdere tactieken en slim racemanagement nodig.

Formule 1
  • Unsplash