Red Bull maakte flinke blunder bij onthulling RB20

Red Bull baarde opzien met de onthulling van de bijzondere, Mercedes-achtige RB20. Op de achtergrond werd er echter een pijnlijke blunder gemaakt.

Red Bull maakt flinke blunder bij onthulling RB20

Red Bull presenteerde gisteren als laatste van de tien teams de nieuwe bolide voor 2024. De RB20 zorgde voor ophef vanwege de radicaal gewijzigde sidepods en enkele ideeën geleend van rivalen Mercedes.

De auto trok zoveel aandacht naar zich toe dat een misser op de achtergrond grotendeels onopgemerkt bleef. Bij de onthulling werd namelijk pijnlijk duidelijk dat Red Bull de eigen geschiedenis niet bijzonder goed kent.

Jubileum

Zoals de naam doet vermoeden is de RB20 de twintigste F1-auto onder de vlag van het Thais-Oostenrijkse energiedrankjesimperium. Reden dus voor een meer uitgebreid feestje bij de onthulling.

Omdat het team alle voorgaande modellen netjes bewaard heeft kon er in de fabriek in Milton Keynes een mooie rij gemaakt worden van alle RBR-racers door de jaren heen. Het ging bij het begin van die rij echter al grandioos mis.

Liveryblindheid

Zoals je mag verwachten hoort de reeks te beginnen met de RB1 uit 2005, de enige Red Bull uit het befaamde V10-tijdperk. Op de een of andere manier had het team op die plek echter een RB4 uit 2008 neergezet. De statistieken die in de prachtige banner zijn opgenomen kloppen dus totaal niet. De RB4 was met 29 punten uit 18 races immers iets minder succesvol.

Red Bull RB1.

Met zijn overvloed aan flicks, strakes, diveplanes, de sharkfin en allerlei andere aerodynamische fratsen die voor 2007/2008 zo typerend waren is de RB4 toch relatief eenvoudig te onderscheiden van zijn elegante, door Jaguar ontworpen voorganger. Kennelijk zijn zelfs de medewerkers van Red Bull na twintig seizoenen met vrijwel dezelfde livery blind geworden voor de verschillen tussen de auto's.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool