Nieuwe Red Bull neemt ideeën zeropod Mercedes over [foto's]

Terwijl iedereen over elkaar heen valt om het dominante concept van Red Bull over te trekken gaat het kampioensteam eigenwijs de andere kant op. Uit spyshots van de shakedown op Silverstone valt af te leiden dat de RB20 juist geïnspireerd is op de tegenvallende Mercedes.

Nieuwe Red Bull neemt Mercedes-ideeën over

In de Formule 1 draait alles - normaal gesproken - om innovatie. Elk team probeert uit alle macht technische en sportieve vondsten te doen om een voordeel te bemachtigen op de concurrentie. De afgelopen paar seizoenen is het echter iets anders gelopen. Vanwege de verpletterende dominantie van Red Bull Racing kijkt vrijwel iedereen vooraal naar die donkerblauwe bolide voor inspiratie. Zelfs de nieuwe Ferrari heeft grote elementen overgenomen van de oppermachtige RB19.

Bij Red Bull zelf hebben ze dus niemand om te kopiëren, zou je denken. Spyshots van een shakedown run van de RB20 lijken het tegendeel te bewijzen. Het team heeft namelijk leentjebuur gespeeld bij niemand minder dan Mercedes.

Bovenlip

Op het eerste gezicht lijkt de RB20 in grote lijnen gelijk aan zijn voorganger. Bij nadere inspectie blijken de sidepods echter radicaal anders te zijn. De bekende inlaat met verlengde 'onderlip' die door de overige teams nageaapt is lijkt nu namelijk ondersteboven gemonteerd te zijn. De onderlip is nu een bovenlip, met een zeer smalle, hoekige inlaatopening eronder.

Zeropod-achtig

Net nu jan en alleman overstapt op het Red Bull-concept lijkt het team dus precies de andere kant op te gaan. Het idee van een bovenliggende 'vleugel' met een hoekige inlaat eronder hebben immers eerder gezien, namelijk bij de ondermaats presterende zeropod-Mercedessen van de afgelopen twee seizoenen. Kennelijk zien Adrian Newey en co toch heil in het concept van de toko van Toto. Uiteraard wel in combinatie met de bekende downwash-sidepods van eigen makelij.

De inlaat is niet het enige idee dat Red Bull van hun rivalen overgenomen heeft. Ook de opvallende 'kanon' uitlaatopeningen langs de motorkap komen uit de keuken van Mercedes. De grote richels helpen de turbulente lucht die vanuit de cockpit stroomt te controleren.

Evolutie is revolutie?

Ondanks de rapporten dat de RB20 als evolutie van de RB19 grotendeels hetzelfde zou blijven lijkt Red Bull toch een gewaagde stap te zetten met de nieuwe auto. De kans bestaat dat het een dummy is om iedereen op het verkeerde spoor te zetten, maar in deze strenge budgetcaptijden zou dat waarschijnlijk veel te kostbaar zijn.

Het valt nog te bezien of de RB20 daadwerkelijk aanwezig zal zijn bij de officiële onthulling op 15 februari. De afgelopen paar seizoen heeft Red Bull zich het er immers maar makkelijk vanaf gemaakt door de nieuwe livery op een oude showcar te laten plakken. De RB20 zien we waarschijnlijk pas terug bij de eerste testdag op het circuit van Bahrein.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool