Ferrari kopieert Red Bull's huiswerk voor SF-24

Ferrari heeft het doek getrokken van de nieuwe bolide voor 2024. Met de SF-24 is de Scuderia eindelijk overstag gegaan als nieuwe aanhanger van de Red Bull-filosofie.

Ferrari kopieert Red Bull's huiswerk voor SF-24

Na twee seizoenen met een eigen filosofie heeft Ferrari zich toch gewonnen gegeven. De Scuderia begon het ground effect-tijdperk met een uniek concept met gewelfde 'badkuip'-sidepods, een formule die in de openingsfase van 2022 bijzonder effectief bleek te zijn.

Ferrari bereikte - mede door een regelwijziging van de FIA - echter al snel een plafond met het ontwerp. Een evolutie voor 2023 was zeer snel over een enkele ronde, maar te instabiel en te hard voor de banden op de zondag. Met de SF-24 gooit het team het roer volledig om.

Red Bull-invloeden

Met een opvallende korte livestream heeft Ferrari de nieuwe uitdager voor 2024 onthuld. Met de SF-24 heeft het team het 'badkuip'-concept volledig de rug toegekeerd. In plaats daarvan zien we een Red Bull-achtige behandeling van de sidepods.

De luchtinlaten met het verlengde lagere element lijken geĆÆnspireerd op die van de RB19, en zijn vergelijkbaar met die van de Sauber Kick C44 en de Aston Martin AMR24. Die laatste heeft bovendien - wat de sidepods betreft - een vergelijkbaar profiel van opzij gezien. Verder naar achteren lijken er bovendien Aston Martin/Alpine-achtige luchtkanalen in de sidepods geplaatst te zijn.

De voor de Red Bull zo cruciale pullrod voorwielophanging (die meer aerodynamisch voordeliger is) heeft Ferrari echter links laten liggen. Net als zijn voorgangers heeft de SF-24 een pushrod-systeem.

Het tij keren

De SF-24 moet voor Ferrari het tij eindelijk een keer gaan keren. Het team heeft immers sinds de Grand Prix van Belgiƫ twee jaar geleden geen echte vuist meer kunnen maken richting Red Bull.

De grondig herziene wagen moet in Ć©Ć©n klap alle problemen op gaan lossen en een goede basis gaan vormen voor het laatste jaren van deze reglementen. Nieuwkomer Sir Lewis Hamilton zal zich tegen die tijd dus in een rode Red Bull mogen gaan verplaatsen.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari