Hyundai zet streep door alle Europese hot hatches

Hyundai's N-label krijgt in Europa een heel andere invulling. De gloriedagen van de Koreaanse GTI-killers zijn op het oude continent voorbij.

Hyundai zet streep door alle Europese hot hatches

Hyundai en dochtermerk KIA timmeren de laatste jaren flink aan de weg om de gevestigde Europese orde het hoofd te bieden op eigen terrein. En met succes. Beide merken hebben het bijvoorbeeld inmiddels tot de top tien best verkopende in ons koude kikkerlandje geschopt. KIA vinden we daarbij zelfs op nummer twee.

Succesvol zijn in het bouwen van degelijke, betaalbare forenzenbakken is echter tot daar aan toe. Met het N-label opende Hyundai in 2017 de aanval op dat andere Europese bolwerk: de hot hatch-divisie. Met de i20N en i30N werden de pijlen gericht op de Polo en Golf GTI, de titanen in hun klasse. Niet alleen op straat, maar ook op het circuit in de TCR-toerwagenklasse.

Een goed alternatief

Met krachtige turbomotoren, razendsnelle DCT-versnellingsbakken (én handbakken voor de liefhebber) en speels rijgedrag waren de N-modellen op papier een succes. Het breken van de voorkeur van klanten voor de usual suspects bleef echter moeilijk. De Koreanen waren echter niet bang om anders te zijn: de bijzonder gelijnde i30N Fastback was immers de enige in zijn klasse.

Einde verhaal

Zeven jaar na het eerste N-model is de koek echter op bij Hyundai N. Althans, in Europa. Vanwege oplopende ontwikkelingskosten, belastingen en emissie-eisen is het niet langer rendabel om performance modellen op de Europese markt te brengen. De i20N en i30N krijgen nog tot het midden van het jaar voordat de productie een halt toegeroepen wordt, zo meldt een woordvoerder tegenover Motor1:

"Hyundai Motor heeft besloten de productie van N-modellen met verbrandingsmotoren voor de Europese markt in de eerste helft van het jaar stop te zetten. Dit vloeit voort uit de toewijding van het merk aan het aanbieden van een emissieloos modellenaanbod voor Europese klanten tegen 2035 en om 100 procent CO2-neutraal te zijn in alle fasen van autoproductie tegen 2045."

Beide hot hatches krijgen géén traditionele opvolger. In plaats daarvan zal het N-label overstappen naar de volledig elektrische Ioniq 5 en Ioniq 6. Buiten Europa blijven modellen als de Veloster N en Elantra N gewoon leverbaar. Die laatste krijgt zelfs een grotere motor mee.

De laatste hot hatch?

Door de dood van Hyundai N blijft er in Europa echter vrijwel niets over op hot hatch-gebied. Nu de Polo met uitsterven bedreigd is blijft alleen de Golf over als traditionele GTI. Broertje Cupra Léon is inmiddels alleen te krijgen als plug-in hybride. Daarnaast is er de Civic Type R, maar de prijzen voor die exoot beginnen pas bij bijna 90.000 euro.

Het enige echte alternatief is op dit moment de Ford Focus ST-X, een toch vaak vergeten auto. Met een 280 pk sterke geblazen viercilinder én een handbak in de aanbieding is die auto misschien wel de laatste traditionele hot hatch. Net als de Hyundai N-modellen staat de Ford echter op de dodenlijst voor dit jaar. Sla je slag dus zo lang de voorraad strekt.

Nieuws
  • Hyundai, Ford