'Horner wil ontevreden Newey op zijspoor zetten'

De vermeende burgeroorlog binnen Red Bull Racing begint bijzondere vormen aan te nemen. Volgens Duitse media zou omstreden teamchef Christian Horner zijn positie binnen het team willen versterken door topontwerper Adrian Newey op een zijspoor te zetten.

'Horner wil ontevreden Newey op zijspoor zetten'

Als we de - steeds vreemder wordende - geruchten moeten geloven woedt er momenteel een enorme interne strijd bij Red Bull Racing. De oorlog zou woeden tussen Christian Horner en de Thaise kant van het Red Bull-concern, tegenover Helmut Marko en de Oostenrijkse helft onder leiding van Oliver Mintzlaff.

De affaire rond het vermeende grensoverschrijdende gedrag van Horner zou een poging zijn om de Brit naar buiten te werken. Op zijn beurt zou Horner de macht hebben geprobeerd te grijpen door het F1-team met de Thaise kant en Britse investeerders te proberen over te nemen. Beide pogingen faalden echter jammerlijk.

Horner vs Newey

Ondanks vrijspraak in het interne onderzoek van Red Bull GmbH is de druk op Horner vrijwel onverminderd hoog. De 50-jarige teamchef zou Horner inmiddels meerder vijanden gemaakt hebben binnen het eerder zo hechte team.

Volgens Auto Motor und Sport zou vermaarde topontwerper Adrian Newey zich bij die groep aangesloten hebben. De 65-jarige aero-tovenaar zou het niet eens zijn met de huidige gang van zaken en liever een exit zien voor zijn oude strijdmakker.

Zijspoor

AMuS meldt dat Horner het 'verraad' van Newey niet bepaald op prijs heeft gesteld. Christian zou zijn sterontwerper onder het mom van budgetcaprestricties weg willen leiden van het F1-team en op een zijspoor willen zetten. Newey zou zich dan exclusief bezig gaan houden met het RB17 hypercar-project.

Nieuwe rol

Het waarheidsgehalte van dit nieuwste gerucht kunnen we uiteraard niet vaststellen. Het feit dat Newey op 65-jarige leeftijd zich wellicht zou willen concentreren op passieprojecten met minder werkdruk zou immers volledig los kunnen staan van de Red Bull-burgeroorlog.

Bovendien is het aandeel van de ervaren tekenaar in de huidige F1-operatie vrij beperkt. Als meest bekende naam en gezicht wordt Newey keer op keer naar voren geschoven als het grote brein achter Red Bull's dominantie. Voor de huidige generatie tekende hij echter alleen de ophanging. Vanwege zijn ervaring met de originele generatie ground effect racewagens bleek dat een zeer effectieve bijdrage te zijn, maar tegelijkertijd geeft het aan dat het team het ook prima zonder hem kan.

Een rol als consultant is dus helemaal niet zo vergezocht, in tegenstelling tot vrijwel alle andere geruchten rond Red Bull.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool