Mercedes heeft taxi-imago definitief afgeschud

Mercedes was tot de vroege jaren tien vooral bekend als maker van zowel luxueuze geriatrische apparatuur als van taxi's. Aartsrivalen BMW en Audi domineerden het luxesegment. Maar Mercedes is terug en was in januari van dit jaar 's werelds grootste.

Mercedes en BMW zijn natuurlijk elkaars favoriete vijanden. Maar lange tijd moeten ze bij BMW met Obelix-achtige verontwaardiging hebben gevraagd "mogen we een nieuwe vijand; deze is stuk". BMW was Mercedes steeds de baas. Gisteren werd echter bekend dat Mercedes in januari 2016 wereldwijd echter meer modellen verkocht dan BMW - en BMW zelfs minder dan Audi. Mercedes pluste 20 procent naar bijna 150 duizend verkochte auto's. Audi en BMW volgden met respectievelijk 143 duizend (+4 procent) en 134 duizend (+7,5 procent) verkochte modellen.

Hoe is dat zo gekomen? Nou, bekijkt u bovenstaand kaartje even. De verkoopgroei van Mercedes neemt sinds 2012 steeds toe, terwijl BMW afzwakt. De verkopen van beide merken zijn soortvan communicerende vaten. En wat er in 2012 en daarna gebeurde is van groot belang: kort ervoor zei iemand tegen de design-afdeling dat er ook mensen zijn die noch Rijksdagbrand hebben meegemaakt noch een taxibedrijf runnen, en tóch een Mercedes willen kopen. Sinds die tijd is Mercedes aan het verjongen.

We zien de laatste jaren om de vijf minuten een nieuwe Mercedes met een spannend en dynamisch uiterlijk. Modellen als de A- of CLA-klasse slaan aan bij een jonger publiek. Bovendien besloot Mercedes elke mogelijke SUV-niche te exploiteren en een rits aan offroaders-die-niet-offroad-kunnen te produceren. Het bleek allemaal goed nieuws voor de verkopen.

Misschien dat BMW hier iets van kan leren, wil het de Driekeizerslag met Mercedes en Audi nog eens winnen. Iets minder anonimiteit, maar helemaal M2 gaan op de hele range. Doe zelf wat Alpina nu voor jullie moet doen. Wees wel snel, anders worden BMW populaire taxi's.