Goh. Autofabrikanten weten waar uw maîtresse woont

D66 stelde Kamervragen over de claim van de ANWB dat autofabrikanten uw auto voortdurend uitlezen en onder andere privacygevoelige informatie te zien krijgen. Nou, wie had dat nu gedacht?

Eind november vorig jaar kwam ANWB met het alarmistische bericht dat autofabrikanten een shitload aan data uit uw auto trekken zonder dat u het weet. Driekwart van de Nederlanders zou geen idee hebben dat informatie wordt doorgestuurd. Er zou ook privacygevoelige informatie worden verzonden, bijvoorbeeld de recente bezochte bestemmingen. Big data, fuck yeah! Schande! 

Tijd voor D66 om vol verwondering Kamervragen te stellen. Zowel D66 als de ANWB willen dat automobilisten worden ingelicht over de informatie die ze doorspelen. Maar de NRC-lezers willen, getuige de Kamervragen, ook graag dat minister Kamp (EZ) dat wil. Dat levert juweeltjes als deze op: "Bent u van oordeel dat consumenten goed ingelicht moeten worden over welke gegevens van de rijbestuurder en de auto aan de autofabrikant worden doorgegeven?"

Hoe waarschijnlijk is het dat Kamp zegt: "Weet je, dit kan me echt aan mijn reet roesten, sterker nog, het is juist mooi als consumenten worden genaaid waar ze bij staan"? Enfin, vragen en antwoorden hier. Kamp ontwijkt alle eventueel brisante uitspraken door te verwijzen naar wetteksten. Dat lijkt flauw, maar laten we wel wezen, uiteindelijk komt het hierop neer: of consumenten pluizen hun koopcontracten nauwgezet uit en zien dat daarin categorisch geen melding wordt gemaakt van datadeling, of autofabrikanten hebben dit juridisch dichtgetimmerd zodat ze op grote schaal data kunnen verzamelen binnen de kaders van de (Europese) wetgeving.

Wat denkt u dat er gebeurt?

Foto©: Brunopress

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5db072c27779e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });