Nederlanders verloren in 2015 meer dan zesduizend jaar aan files

In 2015 is de filedruk met 26,8 procent toegenomen. Daardoor waren mensen op de weg gezamenlijk meer dan 55 miljoen uur, iets meer dan 6300 jaar (!), kwijt aan extra reistijd. Tijd voor een oplossing - en die hebben we hier.

Minimaal de helft van de Tweede Kamer wil het fileprobleem helemaal niet oplossen. Ze gebruiken files als excuus om mensen de trein in te jagen. Dat mag allemaal, maar het geinige is dat die partijen om het woord iets als 'rechtvaardig' en 'eerlijk' laten vallen. Als ze dat menen, moeten ze toch weten dat automobilisten zich helemaal blauw betalen. Als je dan toch zo rechtvaardig en eerlijk wilt zijn, geef automobilisten dan waar ze recht op hebben én voor betalen: een filevrije weg. Want duizenden jaren extra kwijt zijn aan files is onacceptabel.

Dat is helemaal niet zo lastig. Ook niet als je dreigt met een emissie-Holocaust. Tien kilometer file met stop-start-verkeer komt neer op een benzineverbruik van ongeveer 40 liter per honderd kilometer. Slechter dan 1 op 3 dus. Auto's zuipen als een gek om die eerste snelheid te maken. Dat eindigt in een hoger verbruik dan 280 rijden op de Duitse snelweg (steken we ons hand voor in het vuur, want proefondervindelijk vastgesteld).

De oplossing dan. Verhoog de maximumsnelheid naar tweehonderd kilometer per uur of iets dergelijks. Dat halen de meeste moderne auto's wel. Een hogere snelheid betekent een hogere doorstroom en dus minder verstoppingen. Probleem opgelost. "Ja," zullen windjacks en neuspiercings dan zeggen (als ze niet al ontploft zijn om dit plan), "dat kan wel zijn, maar je bij zulke snelheden moet je ook meer afstand houden waardoor de gemiddelde doorstroom nog niet verhoogd wordt."

Ook daar is aan gedacht. De cijfertjes waarmee veiligheidsbobo's werken zijn hopeloos achterhaald en gebaseerd op de Volvo 340 die uw opa ooit had. Technologie is iets machtig moois, welkom geventileerde keramische schijven! Zelfs stalen schijven gaan van honderd naar nul op een postzegel. Dus stop met zeveren en maak het een beleidsprioriteit dat iedereen kwalitatief hoogwaardige auto's kan kopen. Goede auto's hebben goede remmen en goede remmen maken een verhoging van de maximumsnelheid mogelijk, waarvan de resultante filevrije wegen zijn.

Maak dit land rechtvaardig: verlaag de belastingen, geef mensen de mogelijkheid fatsoenlijke auto's te kopen en verhoog de maximumsnelheid. Dit land kan zoveel beter sneller.