Lotus Elise Cup 250 is de snelste straatversie ooit

Comfort, luxe, een makkelijke instap. Auto's die je rijdt voor de lol hebben dergelijke zaken niet nodig, wat vandaag andermaal onderstreept wordt door de Elise Cup 250.

'Simplify, then add lightness' sprak lichtgewicht-fetisjist Colin Chapman ooit. Een lijfspreuk die het door hem opgerichte Lotus Cars anno 2016 nog steeds hanteert, resulterend in de Elise Cup 250 die vanaf vandaag de Cup 220 substitueert. De Britten schraapte 21 kg van de Elise af, waarmee een wagengewicht van 931 kg overblijft. Onder meer door de loodaccu te vervangen voor een lithium-ion exemplaar (jongens, waarom gebeurt dit nog niet standaard), carbon kuipjes te monteren en lichtere velgen te gebruiken. Wie het dieet wil intensiveren moet het Carbon Aero Pack aanvinken, waarmee Elise nog eens 10 kg aan vetranden verliest. Inderdaad, hoe meer u betaalt, des te beter de auto wordt.

Lotus spamde onze mailbox met het bericht dat de Elise Cup 250, die standaard als prettig ogende roadster wordt geleverd, het testcircuit in Hethel in slechts 1.34 minuten aflegt. Dat is vier seconden winst ten opzichte van zijn voorganger, waarmee dit de snelste Elise in de geschiedenis van straat-Elises wordt. Iets dat niet alleen op het conto van het geringe gewicht bijgeschreven kan worden, ook de opgefokte 1.8-liter viercilinder heeft daar een aandeel in: 246 pk  bij 7.200 tpm en 250 Newtonmeter tussen de 3.500 en 5.500 tpm. En laten we de Bilstein-dempers, Eibach-veren AP-remklauwen en schijven van Brembo niet vergeten. Het rubber van dienst is van Yokohama, in de maten 195/50/16 (voor) en 225/45/17 (achter).

Wat de in tien kleuren verkrijgbare Elise Cup 250 in Nederland gaat kosten is nog niet bekend. Ter indicatie: onze oosterburen betalen er €61.100 voor (maar daar koopt niemand 'm, aangezien de Porsche 718 er tien mille goedkoper is).