ANWB gaat mee in autohaat, jammert ook over verbruikscijfers

De automobilist heeft nauwelijks nog vrienden. Zelfs de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB) windt zich nu op over de discrepanties tussen het daadwerkelijke en het opgegeven verbruik van auto's.

We gaan het niet eens hebben over de data die ANWB samen met het lijk en de oude koeien heeft opgegraven. We gaan het wel hebben over wat de geliefde steun en onverlaat van de wegberijder hiermee precies aanricht. De ANWB zou natuurlijk kunnen zeggen dat het de belangen van de autominnende klasse behartigt door op deze manier autofabrikanten onder druk te zetten. Maar die bewering zou geen hout snijden. Autofabrikanten kunnen hooguit gedwongen worden eerlijker verbruikscijfers te publiceren. Auto's worden daar niet zuiniger van. In plaats daarvan worden autobezitters gewoon nog vetter aangeslagen door de fiscus omdat die verdovende familiewagen ook een doodgewone gas guzzler bleek. 

Bovendien vertelt de ANWB ons niets wat we niet al wisten. Dit is oud nieuws. Erger nog, voordat er ruchtbaarheid aan afwijkende verbruikscijfers werd gegeven, wist iedereen al dat dit een probleem was. Althans, mannen wisten dit. Vooral het type dat zijn stem verlaagt als-ie slechte moppen vertelt aan andere mannen die daar dan heel hard om lachen en elkaar een klap op de bovenarm geven. Deze man (homo barbecuensis cervezis) wil niet toegeven dat die toch al onindrukwekkende 1.6 ("met 16 kleppen hoor!") ook nog eens zuipt als een echte auto. Hoge verbruikscijfers zijn al jaren een publiek geheim waar alleen mensen die alleen met het OV gaan niets van wisten. Juist, de milieulobby. Dat hadden we graag zo gehouden.

Helaas voelt de ANWB zich geroepen in de vlek te wrijven. Wij kennen nog wel iemand die ze daarmee helpen: Sharon 'emissies zijn genocide' Dijksma. Bedankt, ANWB, de enige auto die straks wél kan, is de truttenschudder van schoonmoeder.