Nah! Overheid legde in 2015 slechts acht miljoen verkeersboetes op

Wat zijn wij Nederlanders toch ook een stelletje geluksvogels. Vergeleken met 2014 kregen we vorig jaar veel minder vaak een roestige kettingzaag in ons rectum.

Volgens de Chinese dierenriem was 2014 het jaar van Landverrader Tollenaar. Althans, dat denken we. Want in dat jaar werden maar liefst 8,3 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Misdaad is er immers niet om opgelost te worden. Verkeersdelicten zijn er om bestraft en beboet te worden, liefst op criminele wijze.

Maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Vorig jaar was bijvoorbeeld een minder jaartje. Slechts acht miljoen mensen kregen vanwege de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) een zaak aan de broek. Hier de kopgeldstatistieken.

Gelukkig is dat magere aantal boetes wel gecompenseerd doordat het leeuwendeel volkomen nutteloos was. Van de 7.968.912 boetes die in 2015 werden uitgeschreven, waren er maar liefst 6.636.096 gereserveerd voor een snelheidsovertreding. Dus dik tachtig procent van alle bonnen, is voor sukkelaars die te hard rijden. Niet met driehonderd door een woonwijk hè, meestal gewoon een bekeuring voor de paar kilometer te hard op een lege N- of snelweg.

Echt, wie dat verdedigt met een beroep op "regels zijn regels, meneejr/meneertjuh", die verdient een hele dikke Godwin.

ANP fotobijschrift: 'Een carpooler wordt bekeurd nadat een politieman hem op de nieuwe carpoolwisselstrook heeft betrapt met twee poppen in zijn auto. De wisselstrook is bedoeld voor auto's met minimaal 3 personen. De bekeuring kost honderd gulden.'