BMW M4 GTS: suck, squeeze, bang en natte waterinjectie

De BMW M4 GTS is heel duur. Maar dat maakt niet uit. Want de BMW M4 GTS heeft waterinjectie. Had uw vriendin maar waterinjectie. Dan reed ze op alles.

Waterinjectie, het klínkt alleen al zo goed, dat ook bij u bijna omgekeerde injectie plaatsvindt. Sommige mensen worden zo enthousiast dat ze de GTS direct maar uitroepen tot de snelste BMW aller tijden. Alweer overdreven superlatievenfetisjisme. Want dat is-ie niet. Maar dat weerhoudt de onwaarschijnlijke saaie Negen Straatjes Shopaholic in onderstaand filmpje er niet van om het tegendeel te claimen. Hij zegt ook iets over waterinjectie, maar doceert alsof vijftig jaar ervaring op een vmbo hem hebben geleerd dat ook idealisme niet verhindert dat zijn leerlingen kansentuig worden.

Hoeft u niet te kijken hoor, want Dat Kan Leuker. Brandstofinjectie is als een liter gin toevoegen aan een glas jus d'orange, een narcistische haatkleuter met een kaasschaaf op zijn kamer parkeren, eindelijk dat triootje mét die lekkere vriendin verkocht krijgen. Het maakt alles beter en onmatig.

Door water aan het lucht-brandstofmengsel toe te voegen, daalt de temperatuur, waardoor het mengsel dichter wordt en de motor meer powerrrr geeft. Door de waterinjectie schiet het vermogen van de GTS omhoog naar 500 pk en een koppel van 600 Nm. Er is echter nog een voordeel: door de lagere temperatuur kun je de auto praktisch op whisky met takjes laten rijden. Een koelere vulling maakt het namelijk mogelijk om met een veel lager octaangetal te rijden.

Het octaangetal is een aanduiding voor de klopvastheid van een stof, dat wil (ongeveer) zeggen: de mate waarin een stof onder compressie geneigd is tot spontane ontbranding. Hoe hoger het octaangetal, des te groter kan de compressie (die warmte genereert) in de cilinder worden, zonder dat het mengsel voortijdig ontbrandt. Om een complex punt kort te maken: dat gaat bakken met geld besparen. Nooit meer dure premiumbrandstof met hoog octaangetal kopen.

De BMW M4 GTS dus, voor de verstandige bestuurder die op de kleintjes let. En op de waterinjectie.