Vorige week mochten we genieten van de lancering van de Riversimple (gewoon begrijpend knikken). Dat is een auto die waterstof (en voor de nerds: ja, ook zuurstof) middels een brandstofcel omzet in elektriciteit. Klinkt geweldig, maar als we deze auto hadden moeten verkopen, was de advertentie ongeveer de volgende geweest: "Hij is niet erg milieuvriendelijk, kan maximaal negentig kilometer per uur, heeft een actieradius van iets meer dan 450 kilometer en kost waarschijnlijk een fortuin. Hebb0n?"
Dat werkt niet echt hè? Dat vindt Mercedes inmiddels ook. Lange tijd hield Mercedes twee paarden in de race; het experimenteerde zowel met waterstofauto's als met elektrische accu-wagens. Dit weekend liet Mercedes-topman Zetsche weten dat brandstofcellen formeel niet afgeschreven zijn, maar eigenlijk wel zijn afgeschreven. Mercedes gooit de handdoek in de ring en gaat volle kracht met gelijk koppel vooruit door zich bijna volledig te concentreren op Electric Vehicles (EV's).
Sympathiek maar mislukt
Echt, wij vinden waterstofauto's enorm sympathiek, maar de lijst met problemen voor dit soort auto's is erg lang. Waterstof heeft geen hoge dichtheid, dus er moet een teringgrote tank ingebouwd om de wagen enige actieradius te geven. En dan nog is de actieradius niet beter dan die van een elektrische auto. Bovendien zijn ze duur. Brandstofcellen zijn namelijk kostbaar om (veilig) te maken. Het belangrijkste punt is echter wel dat auto's op waterstof niet enorm groen zijn.
Waterstof pompen we niet, zoals olie, uit de grond op. Waterstof moet eerst opgewekt worden - denk aan scheikunde, die leraar die uit zijn bek stonk en het befaamde Toestel van Hofmann. Elektrolyse kost elektriciteit; om later met die waterstof weer elektriciteit te maken. Is niet geweldig efficiënt en ook niet uitstootvrij. En ook al zou dit proces steeds beter worden, dan kan het nog jaren duren voordat waterstof een succes wordt. Op dit moment hebben accu-elektrische auto's een voorsprong - en die wordt alleen maar groter als Mercedes besluit meer geld en know-how te investeren in de ontwikkeling van zoiets als een nieuw soort accu.