Eerst het minder goede nieuws. De sterkste variant van de Q7 was ooit een Teutoons dieselmonster met een 6.0 V12 TDI onder de kap. Met een schofterige hoeveelheid power. Meer vermogen - 500 pk & 1.000 Newtonmeter - dan die auto auto eigenlijk aankon. Jazeker, 2009 was een mooi jaar voor iedereen die twee ton durfde uit te geven aan een SUV en geen moeite had met een CO2-uitstoot van drie ons per kilometer. In de tussentijd is er echter een oorlogsverklaring afgegeven tegen alles met veelcilinders, brak het elektrificeren van de aandrijflijn door en zijn mannen knotten gaan dragen. Vooral knotdragers zien we niet als de doelgroep voor exceptionele power-SUV's, dus we hadden de hoop opgegeven dat er ooit nog een Q7 op dieselsteroïden kwam.
Vandaag beweert Audi het tegendeel met de onthulling van de SQ7. Goed, de 6.0 V12 werd een 4.0 V8 en het vermogen blijft steken op 435 pk en 900 Nm. Daar staat tegenover dat de sprinttijd naar de 100 slechts 4,8 seconden bedraagt. In een Q7! Bijna een seconde sneller dan de V12-versie. Naar goed Germaans gebruik ligt de top op 250 km/u en is er vierwielbesturing aan de SQ7 toegevoegd om het bochtenwerk aangenamer te maken. Verwacht geen circuitbom, maar in combinatie met quattro en een (optioneel) sportdifferentieel waarbij de kracht per wiel kan variëren, kan dit wel eens opvallend goed sturen. Voor een SUV.
De 4.2 V8 diesel uit de VAG-gelederen, zoals toegepast in de Cayenne Diesel S, lijkt het veld te moeten ruimen. Audi bouwde een nieuw blok met 3,956 cc inhoud, onder druk gezet door twee conventionele turbo's. Bij normaal gebruik wordt er overigens maar één turbo gebruikt, de tweede gaat pas draaien als het gaspedaal de bodem nadert. De blaasinstrumenten krijgen daarnaast ondersteuning van een EPC (electric powered compressor), met het opheffen van het turbogat bij lage toerentallen als voornaamste doel. Het koppel van dit blok piekt op 900 Newtonmeter tussen de 1.000 en 3.250 tpm. Op papier, dus niet in de praktijk, gaat er 7,4 liter brandstof per 100 km doorheen.
Het is nog niet bekend wat 'ie in Nederland gaat kosten.