Gecertificeerde autohater Sharon Dijksma houdt van Opel en uitstoot

De Belgen zeggen dat Opel lijdt aan Dieselgatitis. De Vlaamse staatsomroep beschuldigt het merk van emissiemanipulatie. Dus stelde D66 Kamervragen en blijkt de autohatende minister Dijksma een grote liefhebber van Opel.

Kamervragen zijn meestal een kostbare verspilling van geld. Een gemiddelde vraag kost bijna vierduizend euro en is meestal alleen bedoeld om aan te tonen dat Henk Nijboer (PvdA) geen kut van financiën en economie begrijpt even met je politieke hoofd in de media te komen. Toch stuurde Stientje van Veldhoven (D66) prima Kamervragen. Portee: heeft de minister aanwijzingen dat ook Opel zijn emissies met software manipuleert en gaat ze Opels ballen eraf hakken als blijkt dat het merk inderdaad Dieselgate is gegaan.

De inhoud is verder erg saai, maar wat grappig is: Sharon Dijksma haat auto's en zal op haar sterfbed verklaren dat haar doodsoorzaak in emissies gezocht moet worden. Stientje van Veldhoven is uit hetzelfde hout gesneden: zij werd in 2011, 2012 en 2014 uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar. En daar is ze heel trots op. Dus er staan twee groene deugdames tegenover elkaar. Let op wat er gebeurt.

Nu Dijksma de kans heeft om een autofabrikant op te hangen, te scoren bij linnentasjes, NS-abonnementhouders en mensen die denken dat wij werken voor de olielobby, wil ze ineens afwachten:

"Vraag 12

Deelt u de mening dat, wanneer zou blijken dat Opel inderdaad in het geheim systematisch software-updates heeft uitgevoerd om gesjoemel met de uitstoot van bepaalde modellen onder de pet te houden, dit verwerpelijk is en dat autobedrijven simpelweg eerlijk en transparant moeten zijn over hun product en de prestaties van dat product, zeker in het kader van het lopende dieselschandaal? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 12

Ik wil daar niet op vooruit lopen. Zoals aangegeven in de eerdere antwoorden zijn er geen aanwijzingen dat Opel in het geheim software-updates heeft uitgevoerd."

Dit antwoordt Dijksma dus nadat ze eerst droogjes het volgende had geconstateerd over een TNO-test van Opels Zafira 1.6 diesel:

"Met een NOx-waarde lager dan 80 mg/km voldeed het voertuig aan de typegoedkeuringsnormen. In de meer praktijkgerichte testcycli werden NOx-waarden tot 481 mg/km gemeten. In praktijkmetingen op de weg werden NOx-waarden tot 667 mg/km gemeten. De gemeten emissies bij deze auto zijn hiermee in lijn met de gemeten emissies van andere merken. Verder zijn TNO bij de tests geen bijzonderheden opgevallen."

Als wij een fuck zouden geven om emissies, zou ons bloed koken en zouden wij iedere mogelijkheid aangrijpen om Opel eens even lekker een hak te zetten. Sharon Dijksma niet. Misschien is ze toch niet zo erg als we dachten, want ze verliest de wisselbokaal Opperhoofd der Groenvoorziening aan Stientje van Veldhoven. Gecondoliflapstaart Stientje.