Cijfers! Niemand wil nog op LPG rijden

De afzet van LPG was vorig jaar op het laagste niveau sinds 1976. Goed nieuws voor de benzinepurist die gas verafschuwt, minder goed nieuws voor de branche.

De LPG-noodklok wordt weer geluid. Het goedkope alternatief voor benzine en diesel zou harder uit de gratie zijn geraakt dan een lidmaatschap bij de PvdA. "In zes jaar tijd is de verkoop van de brandstof in ons land met bijna 40 procent gedaald," aldus de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) tegen BNR. Valt geen speld tussen te krijgen. 's Lands LPG-slangen vertonen al jaren spinraggen. Maar waarom is dit plots nieuws? De tanende populariteit van liquefied petroleum gas is namelijk jaren geleden al ingezet. In de data van het CBS zien we dat er in 1989 (hoogtepunt) 1.686 miljoen liter werd afgezet in Nederland, langzaam teruglopend naar de 385 miljoen liter van vorig jaar. Daarmee zaten we slechts 1 miljoen liter boven de schamele afzet van 1976. Hieronder de GFD (Grafiek des Doods).

NOVE-directeur Erik de Vries legt de schuld bij het overheidsbeleid. De staat pakt naast BTW immers ook een niet misselijke €0,34 accijns per liter LPG. Op een totaalprijs van € 0,71. Bovendien wordt er in België helemaal geen accijns geheven en bedraagt dit in Duitsland slechts 9 cent. Grensstreekbewoners tanken dus sowieso al elders. Het buitensporige afroombeleid is echter maar één van de redenen. Het feit dat er simpelweg steeds minder auto's met een LPG-tankje rondrijden heeft er meer mee van doen. Hieronder de verkoop van nieuwe auto’s met af-fabriek LPG, periode 2010-2014. 

Het aanbod van auto's die af-fabriek een LPG-tank hebben is dus echt héél laag momenteel. Tel daarbij op dat de oldtimerregeling in 2014 werd gewijzigd en de leeftijdsgrens van 25 naar 40 jaar ging, waardoor veel goedkope brikkies met LPG van de weg verdwenen, en de negatieve hausse is compleet: LPG is doomed. En dat is best jammer, aangezien er bij verbranding minder meuk vrijkomt dan bij benzine of diesel. Bovendien kun je op veel plekken nog voor 50 á 60  cent tanken. Voordelig op LPG rijden kan dus nog steeds - mits je niet van mening bent dat gas enkel goed is om op te koken.