Coureurs hebben geen zin in Sprintrace China: 'Geen goed idee' 

De terugkeer naar Shanghai is meteen het eerste sprintweekend van 2024. Bij de rijdersbriefing klonken echter bijzonder negatieve geluiden over dat feitje. De coureurs zien er niets in om slechts een enkele vrije training te rijden op het relatief onbekende circuit. 

Coureurs hebben geen zin in Sprintrace China: 'Geen goed idee' 

Na vier jaar onder het juk van de pandemie is het eind deze maand weer tijd voor de Grand Prix van China. De race werd voor het laatste verreden toen Mercedes en Lewis Hamilton nog een dominante kracht waren, Grand Prix op een normale manier verliepen en VCARB nog een normale naam had.

Intussen is er een hoop veranderd. Niet alleen op sportief vlak, maar ook vooral technisch. Dat laatste zorgt ervoor dat de zittende coureurs eigenlijk geen trek hebben in het weekend. De F1 en de FIA besloten in al hun wijsheid de Grand Prix meteen een sprintrace aan te meten.

Geen goed idee

De inzet van een sprintformat voor China betekent namelijk dat de team slechts een enkele vrije training krijgen om aan de afstelling te werken. Op vrijdagmiddag is het immers meteen tijd voor de sprintkwalificatie, met zaterdag de sprintrace en de reguliere kwalificatie. Dat geeft de teams, ingenieurs en coureurs vrijwel geen tijd om een setup te vinden voor een circuit waarop nog nooit gereden is met de huidige generatie auto's. Tijdens de rijdersbriefing in Japan legden de heren coureurs dit dan ook voor aan de F1 en de FIA.

Ferrari-kopman Carlos Sainz legde op Suzuka uit wat er precies gezegd was bij die briefing:

"We hebben tegen de FIA en de Formule 1 gezegd, om met dit type auto's naar een baan te gaan met een uurtje training en dan meteen de kwalificatie in, met de regels die ze ons opleggen met de slijtage van de plank en dat soort dingen, en hoe lastig een enkele hobbel de auto kan maken, ik niet denk dat het een goed idee is om een sprint te houden na vier of vijf jaar afwezigheid."

Istanbul 2.0

Naast het gebrek aan data maken de coureurs zich ook zorgen over het nieuwe baanoppervlak. Shanghai International Circuit is in de tussentijd minimaal gebruikt, waardoor het nieuwe asfalt vrijwel geen tijd gehad heeft om op te ruwen. Volgens Sainz is hierdoor de kans op een herhaling van de GP van Turkije van 2020 waarschijnlijk:

"We hebben ook gehoord dat ze een nieuw oppervlak gelegd hebben, dus misschien ligt er een Istanbul 2.0 in het verschiet. Ik hoop het niet."

"Het toont de onzekerheid. Misschien voor jullie thuis is het opwindend, maar voor ingenieurs en coureurs is het iets dat, naar mijn mening, we geen risico voor zouden moeten nemen en een normaal weekend zouden moeten hebben."

Nu nog even niet

De vele zorgen van de coureurs zeggen volgens Sainz niets over de verdere kwaliteit van het circuit. De Spanjaard zou er maar al te graag een sprintweekend af willen werken. Dit jaar echter nog even niet:

"Ik denk dat Shanghai als een racecircuit een geweldige is. Ik denk dat het een van de favorieten is voor iedereen, het is gewoon een geweldige baan en een baan die goede inhaalmogelijkheden biedt, dus het zou logisch zijn om hier een sprint te houden."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team