Volkswagen grijpt naar zwaarste PR-gun in het arsenaal

Als je de hele wereld hebt bedonderd en Liesbeth van Tongeren aan het huilen hebt gemaakt, hoe zorg je er dan voor dat mensen je toch nog aardig vinden?

Nou ja, 'aardig' zit er waarschijnlijk niet meer in. Het is al pure winst als werknemers, politici en aanklagers het idee hebben dat ze niet echt zonder Volkswagen kunnen. En dan begin je dus over werkgelegenheid. VW heeft wereldwijd ongeveer 600 duizend mensen in dienst. 

Dat is eigenlijk een beetje te veel. Toyota koopt weliswaar meer in bij toeleveranciers, maar dat concern wist in 2014 meer dan tien miljoen auto's te maken met 350 duizend werknemers; Volkswagen had daar dus 250 duizend extra mensen voor nodig. Ontslagen zijn alleen lastig vanwege de deelstaat Nedersaksen, die een grote aandeelhouder in de Volkswagen Group is en wit wegtrekt als er werknemers aan de straatstenen worden toevertrouwd.

De immense boetes die op Dieselgate zullen volgen, zijn dus een uitgelezen kans om enerzijds de noodzakelijke reorganisatie uit te voeren en anderzijds de verantwoordelijkheid voor die ontslagen buiten het autoconcern zelf te leggen. Dat is precies wat de hoogste personeelschef van VW doet. Zijn argument gaat ongeveer als volgt: de Amerikaanse aanklager eist een boete van 46 miljard dollar. Dat is zo verschrikkelijk veel, dat dat zeker banen gaat kosten, we kunnen niet anders. 

Of, zoals je dat veel beter kunt fraseren: "Mocht de toekomst van Volkswagen gevaar lopen door deze ongeëvenaarde boete, dan zal dit dramatische sociale consequenties hebben." Tja, dan is het nog even een kwestie van inkoppen: "[Volkswagen] hoopt van harte dat de Amerikaanse autoriteiten ook oog hebben voor deze sociale- en werkgelegenheids-dimensie". En dan de variant die iedereen begrijpt: als er ontslagen vallen, is dat niet de keus van Volkswagen, maar een noodzakelijke en pijnlijke stap die het concern moet nemen door de torenhoge boetes die werden opgelegd door apparatsjiks die niets geven om werkgelegenheid voor de gewone man. 

Aaahw, nu moet Liesbeth nog harder huilen.

Update [H.Feitsma] - Michael Horn, de hoogste baas van Volkswagen USA, geeft het goede voorbeeld, en pakt - zes maanden nadat hij in een persconferentie op zijn knietjes naar Canossa ging - zijn biezen, 'om interesses elders na te jagen'.