Max Verstappen VIJFDE in kwalificatie Australië [2016]

Racefans, ontwaakt! De Formule 1 begint dit weekend weer, afgetrapt door de Grand Prix van Australië. De kaarten voor race #1 zijn geschud, met een fijn resultaat voor de Nederlimbo.

Alle nieuwe regels voor dit F1-seizoen ten spijt, de eerste kwalificatie van het seizoen laat zien dat er in de rangorde niet veel is veranderd. De Mercedessen waren opnieuw het snelst, met een tijd van 1.25,351 voor Hamilton. Daarachter sloot teamgenoot Nico Rosberg aan, op de spreekwoordelijke supersoft-voet gevolgd door de Ferrari's van Vettel en en Raikkonen. Achter deze hegemonie van de Duitsers en Italianen eindigde Max Verstappen keurig op een vijfde plek. Zijn beste kwalificatie tot nu toe in dit race-circus.

Op het 'knockout-systeem', waarbij om de negentig seconden de traagste rijder afvalt, was terecht veel kritiek. (Verzameling haatquotes op @AutobahnEU.) In Q1 en Q2 was het soms nog spannend, in Q3 werd echter nauwelijks nog geracet. Vijf minuten voor het einde was de strijd al beslist en kwam niemand meer in actie. Sta je dan, als F1-fan met een duurbetaald kaartje. Om met Vettel te spreken: "It's shit."

Verstappen maakte er echter slim gebruik van door aan het begin al een snelle ronde neer te zetten, waardoor hij morgen in de GP van Australië ver vooraan start. En daar komt nog bij dat de Toro Rosso-coureur het 'in de race beter doet dan in de kwalificatie', aldus Verstappen in een interview na afloop.