Deze Volvo is een trekmonster

Een gezellige semi-SUV familiewagen versus een ruige Chevy-pickup. En de Volvo trekt de Chevy gewoon weg. Letterlijk.

We hebben niet kunnen achterhalen of het hier om een Chevy V8 gaat, maar in elk geval doet de krachtbron normaliter geen dienst als automatische puntenslijper.

Hoe kan dit nu? Heeft de Volvo meer vermogen, meer kracht of allebei? Mwah, dit is niet per se een discussie over pk's en newtonmeters. Het gaat erom of je het werk van de motor op het asfalt kunt krijgen. En daar heeft de Volvo duidelijk de betere hand. In de eerste plaats is-ie vierwielaangedreven. Alleen de allerbeste ingenieurs slagen erin om een kleine duizend pk op de weg te krijgen als het contactpunt niet veel groter is dan een A4'tje. Zie hiervoor: McLaren P1. Meer contact is beter in een touwtrekcompetitie als deze.

In de tweede plaats is de gewichtsverdeling belangrijk. De Volvo-voorwielen graven zich dieper in omdat het zware motorblok ze de weg induwt. De Chevy had al een betere kans gemaakt als niet alles op de achterbanden werd gezet. Het enige wat de wagen daar naar beneden duwt is een ladderframe uit de negende eeuw. Dus paradoxaal genoeg zou de Chevy beter presteren en misschien zelfs winnen als-ie zwaarder was beladen. Ook met een halve ton stenen is het dan een stuk makkelijker om een Volvo weg te slepen. 

Voor nu is het echter volledig gerechtvaardigd dat de XC70-rijder een zelfvoldaan gezicht boven zijn Paul & Shark-trui tovert.