Auto's straks tot €1.300 duurder op offerte

'Kosten rijklaar maken', kent u die uitdrukking? Dat is het dure grapje waarmee autodealers u verrassen als u die nieuwe wagen wilt afrekenen. De Consumentenbond heeft de toezichthouder ingeschakeld om hier iets tegen te doen.

Autoverkopers hebben zelfs een spreekwoordelijk slechte reputatie. Dat is niet omdat zij per se slechte mensen zijn, maar wel omdat ze tijdens de transactie met een heel ander papiertje wapperen dan wat u als offerte onder ogen kregen. U moet vrijwel standaard meer afrekenen dan overeengekomen. Autodealers verantwoorden dit door tussen neus en lippen door iets te lispelen over 'kosten rijklaar maken'.

De Consumentenbond heeft daar genoeg van. De vereniging van ijverige zegeltjesspaarders trekt zijn neus even uit het onderzoek naar het beste wasmiddel (altijd die supergoedkope psoriasismeuk van Aldi of Lidl) en doet nuttige dingen. Volgens de Bond is een groot deel van de aflever- of rijklaarmaakkosten 'onvermijdelijk', wat betekent dat ze in de aanbiedingsprijs inbegrepen zouden moeten zitten.

Daartoe is toezichthouder ACM ingeschakeld. ACM gaat onderzoek doen naar 'prijsmisleiding'. Niet onterecht, want in de eerste plaats dienen onvermijdelijke kosten gewoon in de offerteprijs verrekend te worden en in de tweede plaats kunnen die kosten variëren, wat het moeilijk maakt om auto's op prijs te vergelijken. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder veertig van de meest verkochte auto's bleek namelijk dat de rijklaarmaakkosten tussen de 660 en 1300 euro aan de factuur kunnen toevoegen.

Als de ACM oordeelt dat er sprake is van misleiding staan sommige auto's straks voor een dikke duizend euro extra in de prijslijsten. Geen paniek, dat bedrag had u anders ook moeten betalen. De dealer is er hopelijk in de toekomst alleen eerlijk over.