Het interieur van de Tesla Model 3 is euhm...leeg

Een stuur, een paar richtingaanwijzers, pedalen en een scherm. That's it. De Model 3 heeft geen knoppen, schakelaars en andere druk- of draaispeeltjes.

Noem ons patriarchale mannen die terugverlangen naar de slavernij, maar djiezus, de nieuwe Tesla heeft een wel heel futuristisch interieur. De toekomst ziet eruit als een monnikencel met iPad. Hoewel kinderen zoals wij een zwak hebben voor een rij verchroomde tuimelschakelaars of een wanordelijk geheel van knoppen met drie miljard functies, vindt Tesla het wel welletjes. Alle functies die niet met het rijden zelf te maken hebben (airco e.d.) worden bediend vanaf een tablet-scherm in de middenconsole.

De voordelen zijn overigens enorm. Jammer van de romantiek, maar auto's uitrusten met een scherm in plaats van miljoenen in R&D pompen voor een honderdtal fysieke knoppen, scheelt - joh! - bakken met geld. Daarnaast is een volledig digitaal command system gemakkelijker te updaten en is de auto met een paar minieme wijzigingen te verkopen in landen waar ze aan de verkeerde kant van de weg rijden.

Nog belangrijker is dat Tesla een voorschot neemt op de zelfrijdende auto. Want zeg nu zelf: die technologie is in deze Tesla niets meer dan een software-update. Het zou zonde zijn om voor een fysiek instrumentarium te gaan dat slechts een paar jaar gebruikt wordt. Die jongens van Tesla, het lijkt wel alsof ze dingen door hebben.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecf0c5703d46', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });