Jep, Top Gear is politiek correct geworden

De relatie tussen radioginger Chris Evans en de Friends-versierder Matt LeBlanc is naar de knoppen. De reden is te bizar voor woorden.

Check your privilege, bedenk goed of u als cisgendered (fe)male wel spreekrecht heeft, zorg dat u zich niet bezondigt aan mansplaining of het lukraak verheerlijken van de slavernij, maar boven alles: kwets niemand. Gaan we.

We hate to say we told you so. But we did fucking tell you so. Top Gear is policor geworden, jammerdebammer. LeBlanc deed een paar donuts nabij de Cenotaph, een gedenkteken voor gevallen soldaten van de Commonwealth in beide Wereldoorlogen en gevallen Britse soldaten in de oorlogen daarna. Tja, dat was niet zo handig. Chris Evans reageerde echter alsof LeBlanc met herdenkingskransen had lopen voetballen op 4 mei. Evans ging al snel diep door het stof (wat sowieso vreemd is, waarom niet LeBlanc?). Eind goed, al go...Maar hee, dit is niet het einde, want de stunt zou niet slechts onhandig zijn, maar 'disrespectful'. Jazeker, ding ding ding, dat is er eentje uit de kwetscultuur!

Wat LeBlanc heeft gedaan is kwetsend! Voor de goede orde: het monument staat midden in Whitehall, op straat. LeBlanc trok geen remsporen op de erebegraafplaats van Margraten hè? Nee, maar, ja, moeilijk, moeilijk, er kunnen mensen gekwetst zijn.

Nou en?

Antropologen hebben al vastgesteld dat in het publieke debat janken dat je gekwetst bent of dat iemand te weinig respect voor je heeft, niets meer is dan 1) aandacht eisen voor je gaaaap-identiteit en 2) doen alsof het een argument is in een discussie. Het is als een kleuter die de plasketting vraagt, zeg maar. Wie ooit dacht dat 'gekwetstheid' iets was om rekening mee te houden bij het maken van een programma voor volwassen mensen, hoort dit te lezen binnen de muren van een inrichting. Wie denkt dat dit een richtlijn is voor het maken van Top Gear, zit of op een liberal arts college, of heeft een baan bij de BBC.

Volgens Evans heeft LeBlanc de show enorme PR-schade opgeleverd. Neen. Totaal niet, waren we alweer bijna vergeten. Het is dat kwezelige excuseren om non-gebeurtenissen dat moordend slechte PR voor Top Gear betekent. De BBC heeft Top Gear eindelijk waar ze de show willen hebben: een kwetscaravaan als televisieprogramma. 

Update. Ha!