Ondanks zorgen om wind en lastig weer toch een prima VT1 in Zandvoort

Vooraf was er angst om de weersomstandigheden op Zandvoort. Maar hoewel het weer bepaald niet meezat, lukte het toch om kennis te maken met het circuit. 

De McLaren van Lando Norris op het circuit van Zandvoort

Voorafgaand aan de eerste vrije training heerste vooral onzekerheid bij de coureurs. Er hingen flinke regenwolken boven het circuit van Zandvoort en de voorspelling was dat er windvlagen tot wel 80 km/u zouden komen. Dat zou veel en veel harder zijn dan waar de Formule 1-auto’s zich gemakkelijk bij voelen.

De zorgen waren niet volledig onterecht. Met een kletsnatte baan en een koude wind leek de sessie in eerste instantie verloren te zijn. De meeste coureurs gingen wel even de baan op om te kijken of alles nog in orde was met de auto, maar kwamen dan meteen na één of twee rondes weer naar binnen.

Desondanks zagen we meteen wel de problemen van het weer op vrijdag. Nico Hulkenberg, toch bepaald niet de minste coureur over één ronde, schoot meerdere keren door in de bocht omdat zijn banden gewoon geen grip konden vinden. Ook Pierre Gasly en Carlos Sainz bevonden zich naast de baan. En zelfs Max Verstappen stond op een gegeven moment met de neus de verkeerde kant op.

Totdat het halverwege ineens omsloeg. De regen hield op, de baan droogde op en de wind hield zich (iets meer) gedeisd. Er konden zowaar een paar snelle rondes gereden worden. Betekent niet dat het ineens allemaal makkelijk was: regelmatig nog moesten de coureurs even corrigeren en hard hun best doen om op de baan te blijven.

De tijden uit deze sessie zeggen helemaal niets, maar het geeft vooral aan dat de weersomstandigheden erg verraderlijk zijn dit weekend. Waar de sessie - en de rest van de vrijdag - in eerste instantie verloren leek, viel het allemaal nog wel mee. Laten we hopen dat het zaterdag en zondag niet het omgekeerde is.