Ferrari blijft geloven in titelkansen na 'aangename verrassing' in Zandvoort

De Grand Prix van Nederland was een aangename verrassing voor Ferrari. De coureurs weten niet helemaal waar de snelheid vandaan kwam, maar teambaas Vasseur gelooft nog in de titelkansen.

De Ferrari van Carlos Sainz en Charles Leclerc

Ferrari had een prima weekend in Nederland. Charles Leclerc zette zijn zesde startplek om in een podiumplek en Carlos Sainz ging van tiende naar vijfde. Daarmee deed Ferrari het aanzienlijk beter dan directe concurrent Mercedes. Sergio Perez en Oscar Piastri moesten zelfs wat terrein toegeven op het Italiaanse team.

Maar voor de coureurs is het een groot raadsel waar de snelheid vandaan kwam. “Ik verwachtte het niet”, vertelt Leclerc na de race. “Ik denk dat het een perfect weekend was, we haalden het maximale uit de kwalificatie. We hadden geen hele hoge verwachtingen voor vandaag, we richtten ons op P6 of P7. Dus hoe blij ik ook ben - en ik ben erg blij - toch denk ik dat we hier echt naar moeten kijken. Dat zouden we ook doen als het een vervelende verrassing was. Dit keer was het een aangename verrassing, maar we moeten wel weten waar dit ineens vandaan kwam als we dit nog willen herhalen in de toekomst.”

Sainz kan het daar alleen maar mee eens zijn. “Ik zag het niet aankomen, daar ben ik heel eerlijk in. P5 is veel beter dan ik had verwacht. Ik had er echt niet op gerekend dat ik een Red Bull en een Mercedes in kon halen op een circuit als dit. We waren erg snel en ik zag meteen dat we voor een comeback konden gaan.”

Vasseur gelooft in de titel

Maar hoe verbaasd de coureurs ook zijn, zo optimistisch is de teambaas. Fred Vasseur ziet vooral bevestiging dat zijn team het waard is om de titel te winnen. Sterker nog, de Fransman gelooft erin dat zijn team nog in de running is voor de titel.

“Red Bull was aan het begin dominant”, vertelt de teambaas aan Corriere Della Sera. “Daarna deden wij het goed, toen McLaren, en uiteindelijk Mercedes. Het blijft op en neer gaan tot het einde van het seizoen. Maar ik denk dat wij nu al voor de titel strijden. We hebben races gewonnen, dus de kansen zijn er zeker, ook al hebben we wat foutjes gemaakt. Hoe dan ook zijn we de auto van 2025 nu al aan het ontwikkelen. Al verbaasde het me wel een beetje dat we konden inhalen in Zandvoort.”