McLaren weigert Norris voorkeursbehandeling te geven ondanks mogelijke titelstrijd

McLaren zal in principe beide coureurs gelijk blijven behandelen. Teambaas Andrea Stella vindt het niet gezond om Lando Norris nu voor te gaan trekken in de laatste paar races. 

De McLaren van Lando Norris

Na de opening van het seizoen ontpopte McLaren zich al snel als de sterkste uitdager van Red Bull. Lando Norris is op dit moment de coureur die het dichtst in de buurt komt van Max Verstappen. Met een gat van zeventig punten is er nog geen sprake van een echte titelstrijd, al zou het theoretisch gezien mogelijk kunnen zijn als McLaren nu Norris een voorkeursbehandeling gaat geven.

Maar daar willen ze bij McLaren niets van weten. “We hebben nog negen races te gaan”, vertelt teambaas Andrea Stella aan de media in Italië. “Als we nu een nummer 1 aan gaan wijzen, wat dan? Gaan we diegene volledig voortrekken? Dat is geen gezonde manier om een team te runnen. In elke race zullen we naar de situatie kijken. Als er echt een 50-50 situatie is, dan krijgt Lando wat extra hulp van het team.”

“Maar”, zo benadrukt Stella, “Oscar is ook onderdeel van dat team. Het team zal geen dingen doen die oneerlijk zijn tegenover Oscar. We moeten dit samen doen. Hij moet onderdeel zijn van het gesprek en hij moet het eens zijn met wat we willen doen.”

Geen garanties voor McLaren dit weekend

In de vorige race, de Grand Prix van Nederland, was Norris oppermachtig. De Brit wist een gat van 23 seconden te slaan naar Max Verstappen. Daarmee was het de eerste keer deze eeuw dat iemand anders dan Verstappen de race in Zandvoort won.

Of McLaren dit weekend weer de snelste auto heeft, is nog maar de vraag. Op papier zou dit circuit McLaren niet zo goed moeten liggen en Ferrari heeft een hele reeks upgrades meegebracht. Desondanks verwacht Stella wel dat McLaren het Red Bull erg moeilijk kan maken.

“Als we naar circuits gaan die lijken op Zandvoort, dan durf ik wel vrij zeker te zeggen dat wij goed zullen presteren. Als je meer naar circuits als Silverstone kijkt, met veel hoge-snelheid-bochten, dan weten we dat Red Bull daar vooral erg sterk is. En op circuits die lijken op die van Oostenrijk, dan zal Red Bull daar nog sneller zijn. Maar ik denk dat dankzij onze upgrades overal wel competitief zullen zijn, zelfs op circuits waar Red Bull sneller zou moeten zijn dan wij.”

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press