Als de Tesla Model 3 succesvol is, gaat Fiat 'm kopiëren

Weet u waar het in de elektrowereld aan ontbreekt? Precies. Range. En design. Dat laatste zien we bij Tesla namelijk nog niet overtuigend terug. Eigenlijk is daar maar één oplossing voor: een Italiaan met een schetsblok aan het werk zetten.

Er zijn weinig lieden in de autowereld die meer haat voelen jegens elektrische auto's dan Fiat Chrysler-baas Sergio Marchionne (63). Oké, hij heeft met Fiat de 500 een keer voorzien van een elektromotor, maar dat was een moetje. Om in Californië auto's te mogen verkopen, móet je iets elektriek in de showroom zetten. Letterlijke Marchionne-quote: 'Ik hoop dat jullie hem niet kopen, want iedere keer dat ik er één verkoop, kost me dat meer dan 10.000 euro. Ik ben eerlijk genoeg om jullie dat te vertellen.' Muha.

Twee jaar verder en de automarkt heeft te maken met een nieuwkomer waarop de hipterm 'disruptive' van toepassing is. Tesla vergaarde in een kort tijdsbestek even 400.000 pre-orders voor de Model 3 van 35.000 dollar. En dat maakt Sergio jaloers.

Op de FCA-meeting in Amsterdam -waar eerder openlijk werd geflirt met Volkswagen- maakte hij dat vrij duidelijk: 'Als Elon Musk een auto kan maken die tegen die prijs winstgevend is, zal ik de formule kopiëren, er Italiaans design aan toevoegen en 'm binnen 12 maanden op de markt zetten.'

Enige realiteitszin bespeuren we gelukkig nog wel bij Serg. Want reserveringen binnenharken is één, een EV winstgevend in de markt zetten en daadwerkelijk aan de vraag voldoen is een tweede, aldus Marchionne. Zijn opmerking zien we daarom meer als het in twijfel trekken van Elon Musks Model 3-grootspraak. Maar mocht het Elon lukken, dan zal Fiat/Alfa volgen met een Italiaans equivalent. En daar worden we allemaal beter van.