We gaan zo in op de details, maar we willen eerst even de onsterfelijke Joop Visser in herinnering brengen: De Volkskrant is een kutkrant *en nu allemaal!* Lekker anderen de maat nemen en kwaliteitsjournalistiek uitventen, maar ondertussen. Ondertussen wordt ons een GroenLinks-spin op de mouw gespeld alsof het waarheid is. Want waarheid, dat is wat wij willen dat das Pöbel gelooft.
Kerncitaat staat eigenlijk al in de lead: "Op de wegen waar 130 kilometer per uur mag worden gereden is het aantal verkeersdoden in 2015 verdrievoudigd. In 2014 vielen er nog 10 slachtoffers op deze wegen, in 2015 waren het er 32."
Er is dus sprake van een grote stijging van het aantal verkeersdoden op 130-wegen, dat is een feit. Nu is de belangrijke vraag hoe we dit verklaren. De Volkskrant haalt er natuurlijk direct een hoogleraar bij die wel vaker wordt ingevlogen om de maximumsnelheid van 130 km/h verdacht te maken. U begrijpt de boodschap 130 kilometer per uur jakkeren is niet alleen verschrikkelijk voor de babyvosjes, het is ook zoveel moord dat we bijna aan genocide denken.
Maar dan de alternatieve verklaringen. Na jaren van matige economische groei, die van grote invloed is op de verkeersdrukte en filezwaarte, gaat het weer wat beter. Sinds eind 2014 zit er een stijgende lijn in de verkeersdrukte. Er zitten meer mensen op de weg. Er vallen (dus) ook meer verkeersdoden; dat aantal steeg van 570 in 2014 naar 621 in 2015. Als in Schubbekutterveen evenveel moorden worden gepleegd als in Amsterdam, moeten we ons zorgen maken - want inwonertal. U begrijpt 'm.
Voorts zien we in de cijfers dat het aantal verkeersdoden over de hele linie stijgt, soms hard. Uitschieters zijn bijvoorbeeld de stijging van rond de 55 procent op wegen waar maximaal dertig en maximaal zeventig mag worden gereden. Als verkeersdoden alleen maar toe te schrijven zijn aan snelheid, hoe verklaren we dan de stijging op deze wegen? De maxima gelden daar in de meeste gevallen al sinds jaar en dag.
In de cijfers is trouwens ook te zien dat verreweg de meeste verkeersdoden op 50- en 80-wegen vallen (respectievelijk 127 en 145). Daar horen we GroenLinks niet over en de Volkskrant wil het er liever ook niet over hebben.
Het moge duidelijk zijn dat GroenLinks, uiteraard in de figuur van Liesbeth 'verbeten vechten' van Tongeren, heerlijk selectief een het kruistochten is. Het is ironisch: toen een rechts kabinet bekendmaakte dat we 130 zouden mogen rijden, vond links dat allemaal infantiele en kleine politiek, typisch voor rechtse mensen. Nu het beleid wordt uitgevoerd, springen diezelfde moreel verheven op elk werkelijk elk datum om de maatregel terug te draaien. Groots.