Red Bull schrapt plannen voor speciale livery om gewicht te besparen

Red Bull had een speciale livery gepland voor de Grand Prix van Singapore, maar ziet daar nu van af. De livery zou te veel gewicht op de auto plaatsen.

De speciale livery die Red Bull in Las Vegas gebruikte

De problemen bij Red Bull lijken nog serieuzer te zijn dan eerder gedacht. Het team heeft nu namelijk een drastische maatregel genomen om erg minimale winst te boeken.

In april zette Red Bull een wedstrijd uit, waarmee fans speciale liveries voor het team konden ontwerpen. De winnaars zouden tijdens verschillende races op de auto’s te zien zijn. In de Grand Prix van Groot-Brittannië was dat eerste ontwerp al te zien en dit weekend in Singapore zou de tweede winnaar te zien zijn.

Maar dat loopt even anders. In een statement laat Red Bull weten dat tijdens het testen van deze ontwerpen, “de hoeveelheid verf die nodig was om deze uitgebreide, volledige ontwerpen op de auto te zetten, te veel gewicht toevoegde aan de RB20. Elk extra beetje gewicht brengt de prestaties in gevaar. Daarom heeft het team de moeilijke beslissing genomen om de speciale liveries niet te gebruiken tijdens de Grands Prix van Singapore en de Verenigde Staten.”

De livery van Red Bull in Silverstone, met de rode vlekken erop, was de eerste van drie beoogde speciale liveries dit jaar. (Bron: NL Beeld)

Minimale gewichtsbesparing

Er wordt wel vaker bezuinigd op de verf. Zo hebben de meeste Formule 1-auto’s de afgelopen jaren een stuk minder kleur dan in eerdere seizoenen. In plaats van verf, lak of stickers kozen ze voor kaal koolstofvezel om zo die paar extra gram te besparen. Maar dat was een probleem waar Red Bull nooit last van leek te hebben. Sterker nog, teambaas Christian Horner beweerde eerder dat Red Bull dat niet eens kon doen omdat de auto dan onder het minimumgewicht zou komen.

Die tijden lijken voorbij te zijn. Sinds de Grand Prix van Azerbeidzjan heeft Red Bull niet meer de leiding in het constructeurskampioenschap voor het eerst sinds begin 2022. Ferrari hijgt ook aardig in de nek van Red Bull. Het team van Max Verstappen heeft sinds juni geen races meer gewonnen en heeft in de afgelopen zeven races slechts twee keer op het podium gestaan.

En dus is elk klein voordeel belangrijk, zo blijkt. Singapore wordt waarschijnlijk weer geen goede race voor Red Bull, dat daar vorig jaar een matige race beleefde in een verder super dominant seizoen. Volgens adviseur Helmut Marko zal Red Bull pas bij de volgende race in Austin weer een beetje mee kunnen doen vooraan.