Politieke rel in Moto2: Chinese sponsor eist ontslag van winnaar om volksbelediging

In de Moto2 vindt momenteel een politieke rel plaats. Een Chinese sponsor eist dat de meest recente winnaar per direct ontslagen wordt. 

Manuel Gonzalez uit Moto2

Dit weekend reed MotoGP (en de support series Moto2 en Moto3) in Japan. In Moto2 werd de race gewonnen door Spanjaard Manuel Gonzalez, van het team Gresini Racing. Een mooi moment voor Gonzalez, want dit was zijn eerste overwinning sinds hij vier jaar geleden zijn debuut maakte in Moto2.

Maar de hoofdsponsor van het team is niet blij met hem. QJMOTOR, een Chinees bedrijf, is namelijk diep beledigd door een actie van de coureur. Voorafgaand aan de race droeg Gonzalez - op uitnodiging van de organisatie - een hachimaki. Dat is een bepaalde hoofdband die vroeger door de samoerai werd gedragen. Voor Gonzalez zal het ongetwijfeld hetzelfde hebben geleken als het dragen van klompen in Nederland of een sombrero in Mexico. Een leuk dingetje als mooi gebaar naar de lokale fans.

Maar QJMOTOR ziet dat heel anders. De hachimaki werd namelijk ook gedragen door de Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In China werden door de Japanse soldaten ontelbare oorlogsmisdaden begaan. Naar schatting zijn in de Japanse bloedbaden ruim 20 miljoen doden gevallen in Azië. Vooral de Chinese stad Nanjing moest het ontgelden. Japanse militairen zouden daar ongeveer 300.000 mensen hebben gedood en er vond grootschalige verkrachting, plundering en brandstichting plaats.

De Hachimaki hoofdband, getoond in een Japanse winkel. (Bron: Nesnad via Creative Commons)

QJMOTOR vindt dus dat Gonzalez in feite een eerbetoon aan deze periode in de Japanse geschiedenis uitbracht door de hachimaki te dragen. De sponsor heeft ergens nog een klein beetje begrip voor de actie van de coureur. “Hij is een Europese coureur en kent de Chinese geschiedenis niet”, stelt het bedrijf in een statement. “Hij werd uitgenodigd door de organisator van de race om deze versiering te dragen en beelden ervan te verspreiden op sociale media.”

Maar ondanks dat eist het Chinese bedrijf wel dat de beelden verwijderd worden en niet meer verspreid worden. Ook eist QJMOTOR dat het team onmiddellijk alle banden met de coureur verbreekt vanwege deze actie. Gonzalez en Gresini Racing hebben nog niet gereageerd op de eis.

Autosport
  • NL Beeld / Regiofotografen