Wow, niemand is zo optimistisch als Volkswagen

In de Verenigde Staten hebben belangengroepen er hard aan gewerkt om Volkswagen te framen als het Al-Qaeda der auto's. Nu zegt datzelfde Al-Qaeda op wielen dat de VS hun groeimarkt bij uitstek zal zijn. Wait, wut & wtf?

Kennelijk is Volkswagen-chef Herbert Diess van mening dat de beste manier om de twijfel rond zijn persoon weg te nemen, een vlucht naar voren is. Over de markt waar VW ooit plande 800 duizend wagens per jaar weg te zetten, waar het er op zijn best bij een schamele 350 duizend bleef en waar het merk door Dieselgate - om in termen te blijven - vanaf Ground Zero moet beginnen, is Diess überoptimistisch.

Hoor dit: "We believe that the USA has in fact the greatest potential for Volkswagen worldwide in the next decade". Mwah. Natuurlijk, in een markt waar je opnieuw moet beginnen, is groei natuurlijk gemakkelijker dan wanneer je al heer en meester bent. Maar hee, Amerikaanse Volkswagen-eigenaars zijn nog steeds niet zeker over hun compensatie voor de geleden schade (net als Europeanen trouwens). VW's getreuzel heeft kwaad bloed gezet, dus dan moet je niet verwachten dat klanten je omhelzen alsof je Tesla bent.

Het lijkt dus alsof Diess en Volkswagen zijn doorgedraaid en maar wat raaskallen. Maar dan vergeten we één ding: Volkswagens wereldklasse in marketing. Die is zo goed dat normale mensen nauwelijks beeld hebben bij hun reclames, behalve wellicht een vage herinnering aan 'Das Auto' op een billboard. Marketing gaat bepalend zijn voor Volkswagens wederopstanding. Dus dan zou het weleens goed kunnen komen.

Volkswagen is immers het bedrijf dat erin slaagde om een doodnormale volume-auto als de Golf die onbestemde hint van premium mee te geven. Een Golf doet het even goed op de oprit van een apathische Vinexwijk als onder de kont van een advocaat. Dat is pure marketingmagie. Niemand hoeft zich ooit voor die auto te schamen, ondanks dat er prima alternatieven zijn. Dus nee, met zo'n staat van dienst zijn we nog niet bereid om Diess en VW koekoek te verklaren. Het zou ze best eens kunnen lukken.