BMW bouwt motor met VIER turbo's

Na de pk-wedloop en de downsize tendens zien uw trendwatchers bij Autobahn een nieuw verschijnsel opdoemen: turbo's in veelvoud. Sinds dit weekend is BMW koploper met een zescilinder waaraan vier ijzeren longen hangen.

Alle uitstootperikelen rondom diesels ten spijt, de gevestigde orde blijft stevig vasthouden aan de zelfontbrander, die voorlopig niets aan populariteit lijkt in te boeten. Neem BMW. Introduceerde vier jaar geleden een monster van een 3.0-liter zescilinder met drie turbo's: twee kleine, één grote (uitlegvideo). Dit weekend werd op het Vienna Motor Symposium de overtreffende trap onthuld. Hetzelfde blok, maar dan met vier turbo's. Voor een meer constante drukvulling van de motor, wat moet resulteren in een gelijkmatigere opbouw van vermogen. En vooral: méér vermogen.

Het 3.0-liter diesel quadturbo koppelkanon debuteert in de BMW 750d xDrive, met een niet misselijk vermogen van 400 pk tussen de 4.000 en 4.400 tpm. (De Tri-Turbo deed 381 pk.) Het aantal Newtonmeters - en hier wordt het pas echt interessant - piekt tussen de 1.600 en 4.100 tpm op 760 Nm. Dat maakt van de belachelijk grote & luxe 7 Serie meteen een begeerlijke sprinter die 911'jes zonder moeite bijhoudt. Maar gelukkig worden 7 Series niet gereden door stoplichtsprintpaupers. Het koppel had overigens hoger gekund, maar dat zou de achttraps automaat van ZF niet trekken. Op termijn verwachten we hem ook in de M550den in de M50d-versie van de X5 en X6.

Your move, Audi.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b5619a3d08', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });