Politie: wij ontlenen gezag aan boetes uitschrijven

Wij willen van de politie houden. Wij willen geloven in het cliché van de schandelijk matig betaalde harde werker die het allemaal voor De Goede Zaak doet. Daarom krijgen wij kromme tenen door 'het politievakblad' Blauw.

Volgens Blauw moeten verkeersovertreders veel harder worden aangepakt. Daarmee bedoelen ze natuurlijk automobilisten, want het kan niet zo zijn dat tuig in de metro wordt aangepakt. Of dat het hebben van een geldig kaartje in de tram aan enige controle onderhevig is. Mensen die met het OV moeten zijn natuurlijk al slachtoffers. Bovendien zijn automobilisten doorgaans rijker. Goed financieel inzicht van Blauw, schatkist-technisch.

Volgens Het Vakblad voor de Sneuen onder de Snorren speelt er echter meer dan een Shylock-argument. Doordat mensen nauwelijks worden beboet voor levensbedreigende kamikazerijen (zoals daar zijn: bellen achter het stuur, 140 waar je 130 mag) raken agenten hun gezag kwijt. Ja, het staat er echt, maar we herhalen 'm nog even: agenten raken hun gezag kwijt omdat ze niet iedereen helemaal de moeder beboeten. 

Wij wisten het niet, maar je schijnt verfverdunner dus te kunnen roken. Dat moet wel. Wij willen Blauw wel een tip aan de hand doen: weten jullie waardoor agenten hun gezag verliezen? Nee, we gaan het niet hebben over die snelheidscontrolerende laserguns en de kapitale boetes voor een paar kilometer te hard, wij gaan het hebben over agenten die het gemakkelijke slachtoffer kiezen. 

Even een blokje om voor die wijk, waar het altijd hommeles is, even wegkijken in die straat, waarvan de ervaring leert dat daar geweld aan de orde van de dag is, doodleuk zeggen 'wij kunnen er ook niets aan doen' als er mensen uit hun huis worden weggepest. Maar wél de Farizeeër willen uithangen als je die sukkelaar met zijn telefoon aan het oor even op de bon kan slingeren. 

De politie klaagt al jaren steen en been - vermoedelijk terecht - over een tekort aan mankracht (m/v). Als je een tekort aan personeel hebt, zijn prioriteiten een goed idee. Als die prioriteit ligt bij het binnenharken van boetegeld en als je het zo verfverdunnend gestoord maakt door te stellen dat er een verhouding bestaat tussen de mate van gezag en de hoeveelheid uitgeschreven boetes, moeten ze bij Blauw toch eens een boekje lezen over de grondtrekken van - zeg - de DDR.

Daar willen wij aan toevoegen dat we ons kapot zouden schamen als u zo'n goede clichéagent bent. Maar helaas zal Blauw wel net zoiets zijn als de publieke omroep, opzeggen gaat niet. Sterkte, mannen en vrouwen. Want met dit soort heldere boven u gestelden heeft u verder geen misdaad meer nodig.