Google en Chrysler testen zelfrijdende auto op kinderen

Fiat Chrysler gaat in ze zee met Google om zelfrijdende auto's te ontwikkelen. Er worden honderd Chrysler Pacifica-gezinswagens gemaakt om de technologie verder te ontwikkelen.

Wij zijn de eersten om te onderkennen dat zelfrijdende noviteiten het best op ouders en kinderen kunnen worden getest. Kinderen in een auto zijn vaak als een wezel in bad; chaotisch en angstaanjagend. Goed dus dat de ouder niet ook nog eens op de weg moet letten als het kroost elkaar op de achterbank in stukjes knipt. Daarom is de Chrysler Pacifica, met ruimte voor acht personen, een prima kandidaat voor automatisering.

Maar waarom heeft Google voor Fiat Chrysler gekozen? Eerder was Google in gesprek met General Motors, maar dat liep spaak omdat GM wilde delen in de octrooien, data en technologie van het zelfrijdende wonder. Google had daar geen zin in; die kennis is juist wat Google als leverage naar de onderhandelingstafel brengt. Fiat Chrysler neemt echter weinig mee, behalve autotechnologie. Eindbaas Sergio Marchionne heeft wel interesse in zelfrijdende auto's, maar heeft bij herhaling benadrukt dat hij ontwikkeling daarvan te duur vindt. Hij wil er alleen aan werken samen met andere partijen.

En dus heeft hij zich voor de voeten van Google geworpen. De internetgigant accepteerde zijn aanbod minzaam. Het lijkt ons sterk dat Google de technologie zal delen. Het pact tussen Fiat Chrysler en Google is dan ook niet echt een pact, daarvoor heeft de automaker gewoon te weinig te bieden. Waar het vooral op lijkt, is dat Google een bestelling van honderd minivans heeft geplaatst. Veel meer lezen wij er niet in.