Een nieuwe wet luidt: with great electromobility comes great charging infrastructure. Elektrorijders moeten onderweg kunnen laden, en een beetje snel graag. Hiervoor zijn snelladers nodig, maar Audi acht het huidige aanbod van Tesla (de superchargers) te langzaam. Op de jaarvergadering zei CFO Axel Strotbek er het volgende over:
The future of mobility is emission-free. Our roadmap for electric mobility is ready. For us, hybrids and plug-in hybrids are both a transitional and bridging technology. Our first fully electric large-series car will go into production the year after next. And we are thinking beyond that: As of 2018, we will launch an electric model every year. And not only in market niches, but also in high-volume segments, in our successful Q family for example. Electric mobility requires an effective charging infrastructure: at least 150 kilowatts, or better 350 kilowatts – for fast charging along the Autobahns.
That’s why we need a global rapid-charging network.
De genoemde 150kW is een verwijzing naar het CharIN-initiatief (Charging Interface Initiative e. V.), een samenwerkingsverband tussen fabrikanten waarin CCS (een Type 2-stekker met hieronder een grote + en - pool) een hoofdrol speelt. 350 kW, dat is naar huidige maatstaven belachelijk veel. Een normale laadpaal levert 11 kW, snelle laadpalen doen 22 kW, op wisselstroom. Ga je naar snelladers die het accupakket direct van gelijkstroom kunnen voorzien, dan zit je tegenwoordig bij Fastned op 50 kW en bij Tesla's Superchargers op 100-110 kW.
Er van uitgaand dat Audi meelift op Porsche's 800V-systeem is er voor laden op 350 kW nog steeds meer dan 400A nodig. Dat worden dikke laadkabels dus. Overigens zegt Strotbek niet 'we gaan op 350 kW laden', hij zegt alleen 'het zou mooi zijn als..'. Echter, met dergelijke uitspraken schep je wel verwachtingen.
Wie wel eens in een all-inclusive resort heeft vertoefd weet dat Duitsers dol zijn op het claimen van dingen. Bij het krieken van de ochtend zijn er altijd een paar Pruisen die ligstoelen rond een zwembad claimen door hun handdoek er op te leggen. Een automotive equivalent hiervan is het reserveren van je laadplek vanuit de auto. Dit is veel beter dan die wetteloosheid bij de Tesla-superchargerstations, en voorkomt dat rijders van elektrische auto's elkaar op overvolle locaties met laadstekkers de hersenpan inslaan, danwel wurgacties met laadkabels uitvoeren. Ordnung muss sein. Bovendien: een tijdslot reserveren is wat flexibeler dan iets de hele dag bezet te houden. Het is alleen wel te hopen dat je niet vlak voor aankomst bij het laadstation in de file komt te staan.