Bewijs: journalisten zijn geen Alfisten

Engelse journalisten die de nieuwe Alfa Romeo Giulia aan het testen waren hebben empirisch bewezen dat ze geen echte Alfisten zijn.

Nu de 159 al veel te lang niet meer gemaakt wordt en de tweedehandsjes alweer echt goedkoop beginnen te worden, zit werkelijk iedereen en zijn garagist te wachten op de nieuwe Alfa. En tijdens het wachten vraagt iedereen zich af of de nieuwe Alfa Romeo Giulia wel een echte Alfa zal worden. Het uiterlijk was al goedgekeurd als origineel echte (vrijwel) compromisloze Italiaan, maar zou hij ook rijden als een Italiaan? En uit de nieuwste testnotities die ons ter hand worden gelegd blijkt: JA, we hebben een klein Italiaantje te pakken. En journalisten zijn klootzakken.

Huh? Ja, zitten we jarenlang te jammeren om een eckte Italiaanse auto en als het dan zo ver is komen er alsnog klachten. Want hij doet allemaal rare dingen.

"One Giulia was wheeled off like an A&E casualty after the infotainment system failed. Another I drove had an engine warning light screaming for attention from the instrument binnacle, and the cruise control refused to switch on. A third car tested suffered a frozen infotainment system, which could only be brought back to life by stopping the car and switching the ignition off and back on, and at times some air vents stopped blowing air whilst others continued. One colleague suffered jammed parking sensors, so they drove around with the car going “beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep”.

Volgens de Sunday Times hebben de pre-productie exemplaren van Giulia namelijk een dubieuze bouwkwaliteit. Bij sommige testers loopt het infotainmentsysteem namelijk vast (wij vragen ons altijd af waar je dat voor nodig hebt als je op een leuke weg rijdt). Anderen hebben te kampen met niet blazende ventilatoren en er was er ook een waar een heus rood lampje op het dashboard ging branden. En bij die ene loser met het rode lampje wilde de auto ook niet op cruisecontrol gaan: Nee, die auto is stuk, dus hij wil niet op cruisecontrol, want je moet stoppen.

Dus er branden wat rare lampjes op het dashboard wel of niet, en dat maakt de auto juist zo oer-Italiaans. Maar wat de Italianen echt kunnen is blij juichende motoren bouwen. De testers die vorige week hun stukjes uittypten waren het er al over eens dat de motor het goed doet. Maar ja, die is Inspired by Ferrari en dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de journalisten sowieso een extra opgepepte versie mee hebben gekregen.