Google wil aangereden voetgangers laten liften

Ben je je aan het haasten, steek je over en word je geschept door een auto. En dat daarna het verkeer verandert in een file terwijl je niets mankeert en je de bus had willen halen die nu vaststaat in postcrash-verkeer. We hate when that happens.

Just kidding. Wij gaan nooit met de bus. Maar gelukkig denkt Google mee met aangereden voetgangers die wél gewoon een baan hebben. Het bedrijf heeft een octrooi aangevraagd voor een nieuwe technologie waardoor voetgangers na een aanrijding vastgeplakt worden op de motorkap en een stukje kunnen meerijden, in plaats van over de auto geslingerd te worden. Dat is sympathiek. Het idee is dat de motorkap is ingesmeerd met lijm, waar een soort coating of doek overheen is gespannen die op miraculeuze wijze verdwijnt na een aanrijding. Bij een aanrijding plakt een voetganger beter vast dan Tofik Dibi aan wachtgeld.

Nu zijn wij geen zwartkijkers en stimuleren wij alle R&D in de autowereld, maar we zien een onvolkomenheid. Misschien heeft Google hier aan gedacht, maar dat kunnen wij niet direct opmaken uit het idee. Als een voetganger een auto kopt, is het bij zowat elke snelheid gedaan als hoofd en/of nek op de A-stijl knallen. Moderne auto's zijn springkussens. Pas bij hogere snelheden is een motorkap of een voorruit dodelijk. Maar A-stijlen moeten een auto die over de kop slaat kunnen dragen. Dus tegen een paar nekwervels zijn ze ook wel opgewassen. Het zou toch jammer zijn als deze  inventies ertoe leidt dat de trage massa van een lichaam via kwetsbare delen als hoofd en nek wordt afgevoerd doordat romp en benen zitten vastgeplakt. Waarmee wij willen zeggen: knal je straks niet extra hard met de money-maker op de A-stijl? 

Dit is een belangrijke vraag, maar niet zo belangrijk als de vraag of Google dit idee daadwerkelijk in productie gaat nemen. Mocht dat wel zo zijn, dan stellen wij voor dat de yuppen die zelfrijdende auto's kunnen betalen, hun sloten verzwaren en wat extra beveiliging inhuren. De lijmsnuivers uit de banlieues weten deze mooie veiligheidsfeature namelijk ook te vinden.