Wij zouden ook graag de termen 'vervolging' en 'aftreden' aan dat rijtje toevoegen. De politie kiest volgens de Telegraaf nog steeds voor Volkswagen, ondanks de zeer omstreden aanbestedingsprocedures die van toenmalig minister Opstelten opnieuw moesten. De inkoopafdeling van de politie heeft nog steeds geen nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Het liefst gaat de politie op de oude voet door en zullen importeur Pon en Volkswagen uitverkoren blijven.
Zowel het automerk als de importeur valt niets te verwijten, die proberen gewoon iets te verkopen. Het is de politie waar gewoon rot zit. Het is namelijk niet het resultaat van de aanbesteding, maar de procedure die we slechts kunnen omschrijven als Oeganda. De Telegraaf schrijft: "Volkswagen-importeur Pon, waarmee eind 2014 het contract nog werd opgezegd vanwege beschuldigingen van corruptie, mag gewoon blijven doorleveren tegen de oude voorwaarden en prijzen. De politie heeft onlangs 300 nieuwe Volkswagen Tourans besteld. Een order van vele miljoenen die de politie via de woordvoering aanduidt als ’noodzakelijke vervanging’."
Tegen de oude voorwaarden en prijzen. Right. Dus het vroegere tenderboek geldt nog. Nu kennen wij die aanbesteding een beetje, althans, wij hebben een aardig idee aan welke idiote voorwaarden potentiële leveranciers moesten voldoen. En - heel gek! - die driehonderd pagina's onnodige eisen waren zo specifiek en exclusief op Volkswagen toegeschreven, dat Pon de order niet kon mislopen én dat geen enkel ander merk de aanbesteding kon winnen. Dat noemen wij in goed Siciliaans maffiapraktijken.
En er is dus niets veranderd. De politie heeft op basis van voorwaarden die voortkomen uit corrupte motieven, gewoon een paar honderd nieuwe auto's afgenomen. We weten niet welke minister van Veiligheid en Justitie de VVD deze week weer heeft afgevaardigd, maar misschien kunnen ze alvast een headhunter naar Minerva sturen. Want beste Ard, wij kennen mensen die aan corruptie overleden zijn.