U kent Peter de Waard niet. (Gewoon knikken) Peter de Waard is een columnist voor de Volkskrant. Marcel van Dam moest en zou namelijk voortleven. Maar zelfs Van Dam zou hij zich omdraaien in zijn graf bij de rancuneuze volks- en geldhaat van De Waard. Meneer De Waard is een soort Ad Melkert die en passant ook nog eens het domste Volkskrant-artikel ooit in elkaar draaide.
Meestal schrijft meneer De Waard dat iedereen die níet aan de linkerkant van D66 staat, verantwoordelijk is voor treinen richting het oosten. Maar ook Max Verstappen moet het ontgelden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je door knetterhard werken sportief en commercieel succes hebt. Succes is fout, behalve wanneer het kunstmatig is en op subsidie en ons-kent-ons-prijsjes drijft.
De Waard laatste rancuneuze aanklacht is echter zo idioot, dat we het even voor u closereaden. Vetgedrukt is de Volkskrant.
'Commercie heeft publieke netten in haar greep'
Godverdomme, die commercie ook altijd! Zomaar geld proberen te verdienen; commercie is inderdaad wel zo'n verachtelijk monster dat je automatisch voor de uitdrukking 'in de greep hebben' dient te kiezen.
Weet u wat de publieke netten wel in haar greep heeft? NOS-journaals met tien minuten durende items over zangvogels en propagandarommel zoals Buitenhof waar 98 procent meer PvdA'ers komen dan op hun eigen partijcongres. Terwijl de NPO dus wel twee miljoen per dag (!) verbrandt en iedereen daaraan móet meebetalen. Maar goed, commercie, eheu, eheu!
'Ooit moesten schaatsers vlak voor interviews met Mart Smeets hun muts afzetten omdat daarop een reclame-uiting te zien was. Chriet Titulaer stopte zelfs zijn televisieprogramma Wondere Wereld omdat hij geen namen van fabrikanten van computers mocht noemen.'
Ooit was de NPO dus een nog grotere hater van het bedrijfsleven dan nu. Ooit werkten daar mensen die minimaal vijftig jaar ouder zijn dan Max Verstappen. Dus gebruik je namen als Mart Smeets en Chriet Titulaer om Max mee te beschadigen? Right...Ooit moesten wij trouwens ook bidden voor het eten en onze hoed netjes afnemen als we een Grote Columnist passeerden.
'Afgelopen vrijdag interviewde Jeroen Pauw een uur lang een wandelende reclamezuil op de televisie. Uiteraard zal het een voorwaarde voor de exclusieve ontmoeting met Max Verstappen zijn geweest dat het in vol race-ornaat gebeurde. Red Bull kreeg zo 60 minuten gratis STER-tijd - uitgaande van 20 duizend euro per minuut - een voordeeltje van 1,2 miljoen euro.'
De rijksoverheid geeft jaarlijks een miljard uit aan media. Driekwart daarvan gaat naar de Landelijke Publieke Omroep, naar programma's zoals van Pauw. Hebben we De Waard ooit horen klagen over het eenzijdige politieke klimaat op televisie die wij allemaal betalen? Nee, we horen hem klagen over een sportheld met een sponsor.
'Er is van alles mis met de sport waarin Max Verstappen nu volksheld is. Het faciliteert belastingontwijking, draagt bij aan de opwarming van de aarde en propageert hard rijden. Het wordt door mede-eigenaar Bernie Ecclestone (de grootste aandeelhouder is het opkoopfonds CVC) geëxploiteerd op een wijze waarvoor zelfs voormalig FIFA-topman Sepp Blatter zich heel diep zou schamen. Het enige wat goed in elkaar zit is het commerciële aspect. Het is een ongekende geldmachine.'
Ah, de jonge Verstappen wordt goed verdacht gemaakt. Hij maakt deel uit van een sport die belastingontwijking (ongewenst maar legaal) "faciliteert", enkel en alleen omdat Ecclestone belasting ontwijkt. Dan de klimaatopwarming: nee, een krant op papier afdrukken en die laten bezorgen door dieselvrachtwagens, dát is te gek voor het milieu. Trouwens, dat hard rijden is ook een schande, maar niet zo ernstig als de redenering van de AzijnColumnist. Áls ergens x wordt gedaan, propageer je x. Rugbyspelers tackelen elkaar, propageren zij tackelen buiten het veld? Volgens de logica van De Waard (NS-abonnement) wel. Oh en de vertaling van 'private equity fund' is niet 'opkoopfonds', ook al klinkt die term wel lekker rancuneus.
'Forbes rekende vorig jaaruit dat Ecclestone de inkomsten van Formule 1 sinds 1999 heeft weten te vervijfvoudigen tot een totaal van 16,1 miljard dollar waarmee Formule One Group - gevestigd in het belastingparadijs Jersey - allang de FIFA naar de kroon heeft gestoken.
Komend weekeinde bereikt het poenerige circus zijn jaarlijks climax op een stratencircuit in Monaco, waar autoraces volgens voormalig coureur Emerson Fittipaldi zijn te vergelijken met helikopterraces in een woonkamer. Dat daar niemand elkaar kan passeren en serieuze strijd ontbreekt, zal de miljardairs op de superjachten een zorg zijn, net zoals de televisiestations die bizarre bedragen betalen om dit uit te zenden. Het mondiale publiek smult ervan.'
Dat domme mondiale publiek, die domme heikneuters, die onderbuikmakelaars die zomaar van een sport genieten waar geld in omgaat! Hee, De Waard, 1973 belde, ze willen je frame 'rijkdom = slecht en verdacht' graag terug. Den Uyl zegt dat-ie wel even blijft hangen.
'Verstappen is Cruyff allang gepasseerd als marketingfenomeen. Dat is ook te danken aan de politiek. Dankzij het Mediabesluit 2008 kunnen publieke omroepen uitingen van producten of diensten tonen als dat binnen de context past, geen afbreuk doet aan de integriteit van het aanbod, niet op een overdreven of overdadige wijze plaatsvindt en er geen sprake is van een specifieke aanprijzingen van deze producten en diensten. Omdat Verstappen niet iedere tien seconden riep 'Drink Red Bull' komen VARA en Pauw daar probleemloos mee weg.'
Ja, commerciehaat is zo 1973. En zo Volkskrant. Normale mensen kopen dingen, dus maken fabrikanten en winkels reclame omdat ze hopen dat mensen hun producten kopen. De Muur is al gevallen hoor. Chic trouwens dat Cruijff ook nog even als marketingfenomeen wordt afgeserveerd, na zijn dood.
'Het zal niet lang meer duren of de gasten van de kletsprogramma's zullen allemaal reclamezuilen worden: Johan Derksen met een Voetbal Inside-cap en Jort Kelder met 'Hoe heurt het'-bretels. Steven Kruijswijk zal na de Giro alleen in Lotto-Jumbo outfit aan een televisietafel willen aanschuiven.'
Zo lang ze zichzelf niet grenzeloos voor lul zetten, zien wij het probleem niet.
'De commercie heeft nu ook de publieke netten in haar greep. Dat maakt niets uit. Naar het interview met Verstappen keek een recordaantal van 1,2 miljoen kijkers.
Dat is de enige norm.'
'Dat maakt niets uit, daarom blaas ik wat drek door een rietje tegen een vel papier zodat ik Max Verstappen kan afzeiken. Dat is de enige norm.'