Ideetje: leg een cruiseschip in een mileuzone

Milieuzones zijn de duivel. Punt. En wat doen duivels? Die zijn willekeurig en onbetrouwbaar, kijk maar: met je Lancia Delta HF Integrale uit 1991 mag je Rotterdam niet in, maar met een cruiseschip mag je midden in de milieuzone gaan liggen ronken.

Rotterdam heeft de meimaand uitgeroepen tot "Meimaand Cruisemaand" en is er nogal trots op dat er allemaal van de boten de stad in worden gelokt. De nieuwste cruisebakken van Royal Caribbean zijn zo groot en breed dat ze de Amsterdamse haven niet eens in kunnen, al zouden ze het willen. Maar Rotterdam is er trots op. In de tussentijd zitten de Rotterdammers met de gebakken peren. En geloof ons, van gebakken peren komt nogal wat fijnstof af, terwijl dat nou juist verminderd ging worden dankzij de milieuzone.

De rekenaars van The Guardian hebben even voor ons uitgerekend wat er nou allemaal uit zo'n cruiseschip komt zetten, en - really - that ain't no pretty picture. Een cruiseschip op volle zee ramt er net zoveel CO2'tjes uit als 84.000 auto's. En dat is knap, want er zitten maar 8.000 mensen aan boord. Die rijden dus allemaal in tien auto's terwijl ze aan het varen zijn.  Gaan we meten naar andere dingen waar mensen dood van gaan, dan is het helemaal erg: stikstofoxide, 400.000 auto's. Dat betekent dus dat een ruftende bejaarde op zo'n cruiseschip VIJFTIG auto's voor zich laat rijden. Zwaveldioxide? 376 miljoen auto's! Elke cruisende bejaarde rijdt in 47.000 auto's, midden in de milieuzone van Rotterdam. Is een bejaarde in een enkele auto al geen feest om te zien, wacht maar tot je een bejaarde 47k van die Suzuki's laat besturen.

Laat dat even op je inwerken en lees dan het volgende: door de komst van de milieuzone zijn er 2.700 vervuilende auto's uit Rotterdam verwijderd. Dus armoedige Rotterdammers zijn uit hun puffende autootjes verbannen, maar het grootkaptitaal mag er met een stinkend cruiseschip wel in. Met een katalysatortje erop, dat wel. Maar die zetten ze op zee gewoon uit. Want hee, automobillisten zijn er alleen maar om belasting te betalen.

Volgende keer dat u naar Rotterdam wil met uw klassieker, kom met uw klassieke stoomboot.